Hlavní obsah

Paroubek přirovnal projekt Opencard k prodeji Karlštejna

– Praha • Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek řekl, že v souvislosti s aférou kolem pražské Opencard by měla odstoupit celá městská rada. Představitele ODS, která radnici ovládá, v této souvislosti vyzval, aby uplatnili presumpci viny. Paroubek hovořil o praktikách dalíkovského charakteru a projekt přirovnal k prodeji Karlštejna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Okolnosti projektu Opencard jsou neskutečným případem plýtvání veřejnými prostředky," řekl šéf sociálních demokratů.

Jde podle něho o symbol finančních praktik ODS "dalíkovského charakteru". "Tohle se dá přirovnat jenom k prodeji Karlštejna," zdůraznil Paroubek, který byl v minulosti řadu let primátorovým ekonomickým náměstkem.

Jde podle něho o symbol finančních praktik ODS "dalíkovského charakteru". "Tohle se dá přirovnat jenom k prodeji Karlštejna," zdůraznil Paroubek, který byl v minulosti řadu let primátorovým ekonomickým náměstkem.

Pokud by radní nepodali trestní oznámení, případ bude podle Paroubka zameten pod koberec. Připomněl, že ODS má v městském zastupitelstvu absolutní většinu. Moc korumpuje, absolutní moc korumpuje absolutně, dodal.

Audit, který město zveřejnilo v úterý, ukázal, že náklady na Opencard neodpovídají současnému stavu projektu. Dosud stál asi 888 miliónů korun, příjmy jsou ale nulové. Původní plán přitom předpokládal, že ke konci letoška vydělá přes 800 miliónů.

Podle auditorů byl odhad příjmů od počátku nerealistický. Odpovědnost nese podle auditu vedení města, magistrátní odbor informatiky, Dopravní podnik hlavního města Prahy i dodavatelé. Odbor informatiky ani dopravní podnik se závěry prověrky nesouhlasí. [celá zpráva]

Paroubek hájil Sobotku

Šéf ČSSD se vyjádřil také k výrokům ministra financí Eduarda Janoty. Ten kritizoval tzv. výkonový bonus. Částku v řádu desítek miliónů korun by si měli rozdělit vrcholní manažeři ČSA v čele s bývalým šéfem Radomírem Lašákem. Systém odměňování měl nastavit bývalý ministr Bohuslav Sobotka.

"Janota nespadl z Marsu," podotkl předseda ČSSD a poukázal na to, že Janota je vyjma krátkého období za Vlastimila Tlustého stále náměstkem ministra financí a byl i předsedou dozorčí rady ČSA. Musel tedy podle Paroubka vědět, co se ve firmě děje.

ČSA se letos propadly do hluboké ztráty a bojují o přežití. Ke konci roku bude prodělek činit asi 3,2 miliardy korun. Valná hromada aerolinek rozhodla, že bude kapitalizován úvěr od státního podniku Osinek v likvidaci. Celkem jde o 2,5 miliardy korun, které stát zřejmě vymění za akcie. Transakci musí posoudit Evropská unie, která rozhodne, zda nejde o nedovolenou státní podporu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám