Hlavní obsah

Vlaky začnou v Mostech u Jablunkova jezdit v sobotu

– Ostrava
Právo, Milan Freiberg

Železniční doprava v Mostech u Jablunkova, která byla kvůli kráteru nad zavaleným tunelem, zastavena, bude obnovena v sobotu. Od sedmi hodin ráno začnou po trati jezdit osobní vlaky a od 19 hodin se přidá i nákladní doprava. V úseku bude omezena rychlost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kráter po zřícení tunelu

Článek

„Doprava bude zatím probíhat pomocí dieslových lokomotiv bez elektrického napájení,“ uvedl Právu mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla s tím, že provoz bude monitorován a pokud nebude mít vliv na železniční svršek, bude provoz s elektrickým napájením obnoven ve středu. Vlaky budou podle Hally po trati projíždět rychlostí 20 kilometrů za hodinu a pokud vše půjde bez problémů, rychlost se zvýší až na 50 kilometrů.

Železniční dopravu na mezinárodní trati Mosty u Jablunkova - Čadca zastavila SŽDC minulou středu. Místo vlaků byly na trati nasazeny autobusy.

Zřícený tunel razí společnost Subterra v těsném sousedství starého. Ve dvou různých dnech se postupně propadl asi 80 metrů dlouhý úsek stavby. Na povrchu vznikl kráter o rozloze přesahující 7000 metrů čtverečních. Kráter začala firma po zastavení vlakového provozu koncem minulého týdne zavážet.

Stavba tunelu začala předloni v říjnu. Stavební firmě vznikla škoda, která se vyšplhá do desítek miliónů korun. Škody vznikly i firmě ČEZ, které se propadly dva stožáry vysokého napětí. Mimořádná událost navíc poškodila veřejný vodovod.

Událost vyšetřuje policie. Viníkovi hrozí obvinění z trestného činu obecného ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám