Hlavní obsah

Při očkování vakcínou proti H1N1 kolabovala žena, zřejmě se bála injekce

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Při očkování vakcínou proti prasečí chřipce ve Zlíně kolabovala jedna z pacientek. Podle lékařů však šlo spíše o potíže vzniklé kvůli psychice pacientky než o přehnanou alergickou reakci. Žena měla zřejmě strach z injekce, který se projevil přehnanou reakcí.

Foto: Reuters

Článek

„U ženy proběhla maximálně lehčí forma alergické reakce. Byla normálně při vědomí, komunikovala. Tlak měla mírně vyšší, i když se při alergických reakcích naopak snižuje. Dušná nebyla, ani neměla žádné kožní příznaky,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, jejíž lékaři pacientku převezli od privátního lékaře na internu zlínské nemocnice.

Podle něj u ženy zaúřadovaly spíše stres a obavy z injekce a samotného vpichu. „Do toho se přimíchal fakt, že byla očkována právě vakcínou proti H1N1,“ doplnil Olšan.

Mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně potvrdila, že sedmapadesátiletou ženu skutečně přijali na interní kliniku. „Lékaři ošetřili ženu s mírnou nežádoucí, nikoliv alergickou reakcí po očkování proti viru H1N1, která nevyžadovala hospitalizaci. Žena dostala léky a už je bez potíží,“ poznamenala mluvčí.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje Lubomíra Nečase nelze čtvrteční případ srovnávat s událostí v Kanadě, která rozvířila diskusi o vedlejších účincích vakcíny. „To bychom mohli tehdy, až se zde objeví deset a více podobných případů,“ sdělil Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám