Hlavní obsah

Středočeši dál odmítají očkovat, podle ministerstva číslování vakcín nepochopili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno
Aktualizováno

Středočeská záchranná služba kvůli problému s číslováním vakcín zatím nebude očkovat proti prasečí chřipce. Postup navržený ministerstvem zdravotnictví nemá oporu v zákoně, řekl ve čtvrtek ředitel krajské záchranné služby Martin Houdek. Podle něj je spuštění očkování hazardem se životy.

Článek

U mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně vzbudilo zastavení očkování ve Středočeském kraji ve středu rozpaky. Podle něj je číslování v pořádku, jen je k němu třeba použít tabulku, v níž jsou šarže vakcín klíčovány, což je postup běžný v celé Evropě i jinde.

Záchrance v kraji vadí, že na vakcínách jsou jiná čísla než v dokumentaci a jiná než na štítcích, které dostane pacient do karty. [celá zpráva]

"Naše legislativa nějaká spojovací čísla vůbec nezná, to je v naprosté kontradikci se zákony," prohlásil Houdek. Tabulka, podle níž se zjišťuje šarže, je navíc na webu ministerstva teprve od středečního rána, kdy už byly vakcíny dávno distribuovány, tvrdí. Očkování ve Středočeském kraji je proto nadále pozastaveno.  

Začne podle Houdka až v okamžiku, kdy budou odstraněny veškeré sporné body. "To není na mé úrovni, ale na úrovni komunikace kraje a vlády, aby našly nějaký právní nástroj," dodal. Podle Houdka neexistuje žádný zákon, kterým by stát mohl přenést pravomoc očkování na kraje, pokud není vyhlášen krizový stav. "Tomu se ministerstvo zdravotnictví brání, pak ale neexistuje legislativní nástroj, kterým by mohla vláda uložit očkování a přehodit to na kraj," míní.  

MZ: Tabulka se rozváží s vakcínou

Zastavení očkování hájil ve středu i hejtman David Rath. "Musíme počkat, až nám ministerstvo zdravotnictví dá právně ověřený doklad. To, že někdo někde vyvěsí na internetu nějakou tabulku, ještě neznamená, že je to pravda,“ řekl na Primě Rath.

S postupem ministerstva naopak souhlasí Státní ústav pro kontrolu léčiv, který v Česku dohlíží na správné zacházení s léky i vakcínami a také na to, že jejich číslování bude v pořádku a k lékům či vakcínám budou dodány správné informace. Převodní tabulka je i na jeho webu.  

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl, že kraj je zřejmě jediný v celé Evropě, který systém nepochopil. Tabulka se dle jeho slov rozváží společně s vakcínou a v ruce ji měl i distributor pro Středočeský kraj.

Na dvou ampulkách, které jsou součástí jedné dávky, jsou různá čísla. Na štítku pak je číslo odkazující na krabici, stejné je pak uvedeno na dodacím listě. Podle těchto čísel lze pak dohledat kompletní původ vakcíny. "Všechny vícesložkové léky mají více čísel. Navíc je to vysvětleno na webu ministerstva zdravotnictví, dokonce i ten chlapík, který to rozváží, vám to řekne,“ divil se Sršeň.

Součástí vakcíny jsou dvě ampulky, přičemž každá byla vyrobena na jiném místě, u jiného výrobce. V tabulce jsou pak v jednom řádku uvedeny vedle sebe čísla ampulí i číslo dodávky, které je shodné s číslem na štítcích, jež se lepí do dokumentace. Podle tohoto klíče lze kdykoliv dohledat, odkud vakcína pochází, vysvětlil Sršeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám