Hlavní obsah

Na ústecké základní škole se objevil černý kašel

Ústí nad Labem

V základní škole v Ústí nad Labem se u jedné žákyně objevil černý kašel. Od dívky se nakazila její rodina, ve škole se mohli nakazit ještě další čtyři žáci. Informovala o tom televize Nova. Černý kašel je vysoce nakažlivá nemoc, která především u dětí může být až smrtelná.

Článek

Podle televize škola a lékaři výskyt nemoci hygienikům neoznámili.

"Máme hlášeno jedno onemocnění dívky, která navštěvuje osmou třídu, u dalších případů je ještě nutné potvrzení diagnózy," uvedl krajský hygienik Josef Trmal. Dívčina matka televizi sdělila, že nákaza postihla i její tři rodinné příslušníky.

Ve škole hygienici nemoc nevyloučili ještě u dalších čtyř žáků osmé třídy, dnes lékaři provedli dětem ze dvou osmých tříd výtěry. "Kolektiv bude po dobu 21 dnů hlídán, v případě potíží bude zajištěna hospitalizace," řekl Trmal.

Podle informací televize nemoc ve škole propukla už před pár týdny. Hygienikům to ale dosud nenahlásila ani škola, ani praktičtí lékaři, dozvěděli se to od matky jednoho z žáků.

Černý kašel je celosvětově rozšířené onemocnění. Postihuje nejčastěji děti, výjimečně též dospělé. Je vysoce nakažlivý, pro malé děti může být nemoc smrtelná. U postižených se projevuje záchvaty úporného kašle. Inkubační doba je v průměru sedm až čtrnáct dní, maximálně tři týdny

Za loňský rok bylo v Česku hlášeno asi 770 případů této nemoci, letos bylo hlášeno jen za první tři měsíce zhruba 400 onemocnění. V letošním roce v Česku zavedla nová vyhláška přeočkovávání desetiletých dětí proti černému kašli šestou posilovací dávkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám