Hlavní obsah

Rodiče dětí z uzavřených škol si nemusejí brát dovolenou, dostanou ošetřovné

ČTK, Martin Singr, Scio

V Česku bylo v uplynulých dnech zavřeno několik škol kvůli hrozbě epidemie chřipky. Rodiče dětí navštěvujících uzavřenou školu mají nyní nárok na dávku ošetřovného. A to i v případě, že jejich dítě chřipka nepostihla. K získání je však třeba vyplnit speciální formulář. Ten ale na školách často nemají, protože ho dosud nepotřebovali.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dávky ošetřovného se týkají rodičů dětí do deseti let

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy minulý týden umožnilo, aby školy v případě potřeby mohly vyhlásit volno. Škola může být uzavřena po dobu sedmi dní, což je inkubační doba chřipkového viru. Dávky ošetřovného jsou určeny pro rodiče dětí mladších 10 let. V případě, že jim škola vydá potvrzení, mají rodiče nárok na příspěvek a nemusejí čerpat dovolenou.

"Ano, mají nárok na ošetřovné, pokud je důvodem onemocnění dítěte, či osoby, která jinak o dítě pečuje nebo jiného člena domácnosti. V případě uzavření výchovného zařízení vydává žadateli potvrzený tiskopis výchovné zařízení, a to Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení," popsal mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Kamil Vařeka.

Nejhorší je situace v Karlovarském kraji

Pouze v Karlovarském kraji byly koncem minulého týdne kvůli chřipce uzavřeny tři základní školy v Chebu. Podle ředitele 2. základní školy v Májové ulici Bohumila Jechy rodiče zatím o potvrzení pro vyplacení ošetřovného nežádají. Chebské základní školy však nabídli rodičům možnost umístit děti přes den ve školních družinách.

Prudký nárůst nemocných dětí ale je i na dalších základních školách a počty dále rostou. Například v Sokolově bylo začátkem tohoto týdne na některých školách nemocnost blížící se 50 procentům. Zatím však nebyly uzavřeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám