Hlavní obsah

Přednáška anti-islamisty Wilderse bude neveřejná, záznam ale na webu

– Praha
Novinky, ČTK, Jiří Mach

Přednáška nizozemského kontroverzního politika Geerta Wilderse, který má v pondělí v Praze hovořit o svobodě projevu a islamizaci Evropy, bude jen pro zvané. Přesto bude ke shlédnutí ve videozáznamu na webu. Informoval o tom šéfredaktor portálu Eurabia.cz Edvard Steinský, který Wilderse do ČR pozval spolu se senátorem ODS Jiřím Oberfalzrem.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Nizozemský extremistický poslanec Geert Wilders

Článek

"Akce bude - jak bylo od počátku plánované - neveřejná," uvedl Steinský a zdůvodnil to omezenou kapacitou sálu Paláce Aventin, kde Wilders vystoupí. Přednášky, v jejímž rámci by se měl promítat i protiislámsky laděný videoklip Fitna (česky Rozvrat), se tak mohou zúčastnit předem vytipované osobnosti z řad politiků, publicistů či akademiků.

"Z přednášky bude pořízena videodokumentace, a tak ti, kteří se jí nemohou osobně zúčastnit, budou moci na našem portálu celé vystoupeni zpětně zhlédnout," dodal.

Pozváni byli i pod podmínkou akreditace novináři. Podle Steinského by měla po přednášce také proběhnout tisková konference.

Senátoři označili Wilderse za xenofoba

Původně měl Wilders vystoupit na půdě Senátu, proti tomu se však zvedla vlna nevole. Od Oberfalzerovy iniciativy se distancovala ODS stejně tak i předsedové zahraničních výborů obou komor parlamentu za ČSSD, kteří Wildersovy názory označili za xenofobní. Senátní mediální komise, jíž Oberfalzer předsedá, nakonec na výzvu předsedy horní komory Přemysla Sobotky akci zrušila.

Podobně se zachovala i Velká Británie, když Sněmovna lordů v únoru tohoto roku rovněž zakázala Wildersův projev.

Předseda populistické, protiimigrantské Strany pro svobodu Wilders, kritik politiky multikulturalismu, požaduje omezení vlivu Evropské unie, odmítá vstup Turecka do EU, usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska a chce zakázat výstavbu mešit v zemi. Úspěch zaznamenala jeho strana v letošních volbách do Evropského parlamentu, v Nizozemsku skončila na druhém místě. Za své výroky proti islámu se má v lednu zodpovídat před soudem.

O obrovský rozruch kolem své osoby se Wilders zasadil svým protiislámským videem Fitna, v němž spojil zpravodajské záběry z muslimských teroristických útoků a jejich xenofobních projevů s úryvky z koránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám