Hlavní obsah

Fischer vymění tři ministry v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Trojice nových ministrů bude jmenována do funkce v pondělí 30. listopadu. Oznámil to ve středu premiér Jan Fischer s tím, že jejich jména oznámí ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer na jednání vlády.

Článek

"Jmenování nových ministrů proběhne v pondělí 30. listopadu odpoledne. S panem předsedou ODS Mirkem Topolánkem jsme dneska ta jednání zahájili," prohlásil Fischer. Znovu prý spolu budou mluvit ve čtvrtek v poledne, a poté budou připraveni všechna tři jména oznámit.  

Fischerův kabinet opustí ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, který byl zvolen za nového českého eurokomisaře, a ministr životního prostředí Ladislav Miko. Ten se chce vrátit ke své někdejší funkci v Bruselu.

Nově by měla být obsazena pozice ministra bez portfeje - šéfa legislativní rady. Tím by se měl podle návrhu ČSSD stát právník Pavel Zářecký.

Mika na ministerstvu životního prostředí zřejmě nahradí jeho náměstek Jan Dusík. Nominovala ho Strana zelených, stejně jako předtím Mika při formování Fischerova kabinetu. "S nominací pana Dusíka coby nástupce ministra životního prostředí Mika nemám problém,“ vzkázal Jan Fischer v úterý Právu přes vládního mluvčího Romana Proroka.

Do čela resortu evropských záležitostí nominuje svého ministra ODS, jeho jméno ale zatím nezveřejnila. Zatím se jen spekulovalo o českém velvyslanci v Austrálii Juraji Chmielovi, Topolánek ale tyto dohady nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil.

Ministrů dosazených občanskými demokraty bude po rošádě v kabinetu zasedat sedm a zelení budou mít dva nominanty. Nejvíce, osm, svých nominantů ve vládě budou mít sociální demokraté.

Reklama

Výběr článků

Načítám