Hlavní obsah

V Plzni zemřel pacient na prasečí chřipku

Právo, Novinky, jas, her
Plzeň
Aktualizováno

V plzeňské fakultní nemocnici zemřel ve středu další člověk na prasečí chřipku. Novinkám to potvrdila mluvčí nemocnice Renata Jenčíková. Je to už sedmý případ úmrtí na virus H1N1.

Článek

Podle Jenčíkové byl pacient hospitalizován s těžkým zápalem plic v plzeňské fakultní nemocnici.

"Zemřel muž ve věku 42 let po zhruba týdenní hospitalizaci," řekla mluvčí nemocnice Jenčíková. Prasečí chřipka jako příčina úmrtí se prokázala až po jeho smrti. "Opakovaně jsme ho různými metodami testovali na přítomnost viru H1N1, všechna vyšetření ale byla negativní," doplnila Jenčíková.

Muž zemřel před několika dny, teprve ve středu ale nemocnice dostala výsledky testů.

V České republice prozatím zemřeli na virus prasečí chřipky čtyři lidé. Další úmrtí s virem H1N1 souvisela, ale chřipka nebyla příčinou smrti.

Hlavní hygienik Michael Vít novinářům řekl, že prozatím bylo v ČR potvrzeno šest úmrtí na prasečí chřipku, pokud by se prokázalo, že byla důvodem smrti i v Plzni, počet by stoupl na sedm.

Zatím poslední obětí prasečí chřipky byl moldavský občan, který zemřel v neděli¨v nemocnici ve Valašském Meziříčí. [celá zpráva]

Ve středu bylo také ve vakcinačních centrech v Plzeňském kraji zahájeno očkování proti pandemické chřipce. Na jiných místech republiky již očkování začalo.

Lidé mohou dostat neschopenky i zpětně

Vít ve středu také uvedl, že v krajích, kde už je překročena hranice epidemie, mohou zůstat lidé s respiračními obtížemi doma, aniž předtím půjdou k lékaři pro neschopenku. Tu jim bude moci doktor vystavit až pět dní zpětně.

Hlavní hygienik dodal, že se na tom v úterý dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou. V Česku zatím hranici dvou tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel překročily tři kraje - Karlovarský, Moravskoslezský a Zlínský.

Reklama

Výběr článků

Načítám