Hlavní obsah

Praha hrozí Inchebě vypovězením smlouvy na Výstaviště

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnosti Incheba Praha stále hrozí, že město ke konci roku jednostranně ustoupí od smlouvy, podle níž jí na šedesát let pronajalo areál holešovického Výstaviště. Spor se vede o obnovu Průmyslového paláce a také o investice do areálu.

Článek

Jiní vystavovatelé navíc v otevřeném dopisu město upozornili, že Incheba neplní některé závazky. Podle nájemce Výstaviště ale jde o pomluvu a šíření poplašné zprávy. Inchebě výpověď ze strany města k letošnímu 31. prosinci hrozí už od března i přesto, že radní v říjnu schválili už devátý dodatek ke smlouvě.

Podle něho „nájemce zajistí svým jménem a na svůj náklad opravu západního, respektive levého křídla Průmyslového paláce, který byl 16. října 2008 poškozen rozsáhlým požárem“. Odhad obnovy se pohybuje kolem 1,5 miliardy korun a záleží na tom, kolik peněz nakonec bude z pojistky.

Pokud by ale Incheba Praha, která je dceřinou společností slovenské akciovky Incheba, na devátý dodatek přistoupila, hrozba vypovězení smlouvy by se odsunula na pozdější termín. Konkrétně na dobu jednoho roku od vydání stavebního povolení na obnovu křídla, pokud nebude oprava dokončena a pokud se Incheba nezaváže do konkrétních projektu investovat slíbenou miliardu korun.

Pronajímatel a nájemce holešovického Výstaviště se však zatím na změnách smlouvy neshodli. „Žádný dodatek číslo 9 nebyl uzavřen! Vše platí,“ reagoval radní Milan Richter (ODS) na otázku Práva, zda je odstoupení od smlouvy ke konci roku reálné.

„Dodatek nemluví o tom, že bychom křídlo měli postavit my,“ oponoval Právu mluvčí Incheby Radovan Ježovič. Podle něho by se obnova Průmyslového paláce měla odehrát v součinnosti s městem.

„Velmi intenzivně o tom jednáme,“ přiblížil Ježovič. Kvůli sporům s Inchebou napsala městské samosprávě otevřený dopis společnost Beauty Expo, jeden z pořadatelů výstav v paláci. Stěžuje si, že Incheba ničí konkurenci a snaží se motivovat vystavovatele, aby se přesunuli do Bratislavy, kde je její hlavní výstavní areál.

Podmínky horší než za povodní v roce 2002

Podle Lenky Konečné z Beauty Expo jsou podmínky na Výstavišti o polovinu horší než v roce 2002, kdy ho zaplavila povodeň, ačkoli ho Incheba měla zvelebit „Využívají monopolního postavení. Co zaplatíme na nájmu za dvě akce, odvedou městu jako roční nájemné,“ poznamenala Konečná.

„Je to jen snůška lží. Naši právníci se tím už zabývají,“ reagoval na tvrzení konkurence Ježovič.

Incheba podle něho podá trestní oznámení kvůli šíření pomluv a poplašných zpráv. Tvrzení o odlivu vystavovatelů nejsou podle Ježoviče pravdivá, třeba akce Motocykl se podle něho na Výstavišti v příštím roce uskuteční, i když paralelně se mají motorky vystavovat na brněnském výstavišti.

Podle Ježoviče naopak Incheba podezřívá společnost Beauty Expo, která radnici napsala dopis, z podvodu za tři milióny korun, který měl vyplynout z jejich vzájemných obchodních vztahů.

Beauty Expo to odmítá, argumentuje znaleckým posudkem, podle něhož by se mělo ve stanu, který nyní nahrazuje vyhořelé křídlo Průmyslového paláce, platit poloviční nájemné proti stavu před požárem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám