Hlavní obsah

Na českých silnicích je téměř třicet vysoce nebezpečných úseků

Praha
Aktualizováno

V České republice je téměř třicet úseků silnic první třídy, které se považují za vyloženě nebezpečné, co se týče rizika dopravních nehod. Bezpečných úseků, mezi něž patří především části dálnic, je jen deset. Vyplývá to z nové rizikové mapy, kterou představila společnost CityPlan.

Článek

O bezpečnosti či nebezpečnosti infrastruktury rozhoduje poměr tragických nehod, které se v dané oblasti vyskytly, a hustoty dopravy. Na dálnicích tak sice dochází k relativně vysokému počtu nehod, vzhledem k tomu, kolik aut na nich projíždí, jsou poměrně bezpečné. Z toho důvodu je tak bezpečný úsek dálnice D1 v okolí Brna, D5 za Plzní směrem na Rozvadov či téměř celá dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Prahou.

Naopak mezi velmi nebezpečné komunikace patří silnice I/38 mezi Mladou Boleslaví a Českou Lípou, známá motorkářská trasa I/9 mezi Mělníkem a Dubou, silnice I/10 z Turnova na Železný Brod, trasa I/47 z Přerova na Nový Jičín či I/54 z Kyjova na Veselí nad Moravou.

Riziková je i silnice I/16 v okolí Trutnova, I/56 v okolí Frýdku-Místku či I/11mezi Opavou a Šumperkem. Mnoho nehod se stává také silnici I/62 vedoucí přes Ústí nad Labem do Děčína.

Aktualizovaná riziková mapa je součástí evropského projektu EuroRAP a vychází z dat za roky 2006 až 2008 a brzy bude dostupná na internetu.

Česká republika se po vzoru EU v rámci své národní strategie bezpečnosti na silnicích přihlásila k záměru snížit během deseti let do roku 2013 počet úmrtí při dopravních nehodách na polovinu. K tomu by mělo pomoci i přijetí evropské direktivy O řízení bezpečnosti silniční infrastruktury do českého práva, což se zatím nestalo. Proto se rozhodli dopravní odborníci sepsat petici, která promítnutí směrnice do národní legislativy urychlí.

Nebezpečné úseky na českých silnicích první třídy

I/2 ze Zásmuk do Přelouče

I/9 mezi Mělníkem a Dubou

I/9 Nový Bor - Rumburk

I/10 z Turnova na Železný Brod

I/11 dva úseky mezi Opavou a Šumperkem, úsek z Třince na slovenskou hranici

I/13 z Teplic do Děčína

I/16 Z Trutnova směrem na Novou Paku

I/17 Pardubice - Chrudim - Čáslav

I/19 a I/18 tři úseky z Příbrami do Spáleného Poříčí a Březnice

I/19 Kunštát - Nové Město na Moravě

I/24 z Třeboně do Veselí nad Lužnicí

I/27 z Mostu do Dubí

I/38 mezi Mladou Boleslaví a Českou Lípou

I/39 Volary - Horní Vltavice

I/43 okolí obce Štíty na Šumpersku

I/47 z Přerova na Nový Jičín

I/54 z Kyjova na Veselí nad Moravou.

 I/56 z Frýdku-Místku do Horní Bečvy

I/60 Jeseník směrem na polskou hranici

I/61 v okolí Kladna

I/62 z Ústí nad Labem do Děčína

Loni zemřelo na českých silnicích 801 lidí, což je o 136 méně než v roce 2007. Letos od ledna do října to bylo 701 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám