Hlavní obsah

Topolánek: Předsedou ODS by mohl být Drobil, Blažek nebo Zika

– Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek tvrdí, že by ho v budoucnu mohl ve funkci nahradit například místopředseda ODS v Moravskoslezském kraji Pavel Drobil, předseda brněnské ODS Pavel Blažek nebo liberecký místopředseda strany Radim Zika. Topolánek to v pondělí řekl v pořadu Interview ČT24.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Šéf ODS zároveň zdůraznil, že před sebou mají hodně práce, "ti lidé si musí hlasitě říct o své místo na slunci". Na víkendovém kongresu ale prý žádného soupeře neměl.

"Je celá řada velmi nadějných lidí v regionech a dneska jsou to lidé, kteří už mají i nějakou politickou odpovědnost, určitě Pavel Drobil, místopředseda moravskoslezského regionu, určitě jsou to lidé, jako je Pavel Blažek z Brna, nepochybně Radim Zika," řekl Topolánek na otázku, zda se ve straně formují nové osobnosti, které by ji mohly vést.

Všichni tři jsou členy týmu, který připravuje programový dokument ODS Vize 2020. Mezi nejvážnější kandidáty na post Topolánkova náhradníka se přitom nejčastěji uvádějí místopředsedové strany Petr Gandalovič a Petr Nečas.

Regionální osobnosti ODS se ale podle Topolánka musí teprve profilovat, musí si na svoji stranu získat lidi, z budoucí šéfa ODS prý musí vyzařovat vůdcovství. Nevím, kdo z nich může být lídr, lídr se obzvlášť těžko odhaduje, ten totiž buď je, anebo není, toho si nevymyslíte, nevyrobíte, uvedl Topolánek.

Za skutečného soupeře o post předsedy strany považoval Topolánek pražského primátora Pavla Béma, který se mu postavil na volebním kongresu loni v prosinci. "Na tomto kongresu jsem nikoho takového neviděl," řekl předseda.

Reklama

Výběr článků

Načítám