Hlavní obsah

Vláda lituje protiprávních sterilizací Romek

– Praha
Právo, ČTK, Jan Rovenský

Kabinet Jana Fischera v pondělí vyslovil politování nad protiprávními sterilizacemi romských žen. Případnou kompenzaci však ponechá až na rozhodnutí příštích vlád.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, premiér Jan Fischer, ministr obrany Martin Barták a ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Článek

"Vláda vyjadřuje explicitní vyslovení politování za pochybení, ke kterým v individuálních případech došlo, a považuje je za velmi významné selhání,“ řekl Fischer.

Podle něj úřednický kabinet problematiku považoval za "velký problém“, k němuž bylo třeba přijmout významné stanovisko. Na vině jsou podle vládního vyjádření jednotliví lékaři. Zdravotnická zařízení by se v budoucnu při provádění sterilizací měla ujistit, že ženy se zákrokem vyslovily informovaný souhlas.

"Snahou vlády je zamezit opakování podobných případů a zaměřit pozornost na provádění sterilizací tak, aby se možné riziko neoprávněného provedení tohoto zákroku zcela eliminovalo,“ uvedl ministr pro lidská práva Michael Kocáb. 

Foto: Petr Horník, Právo

Aktivistka Alena Gorolová s ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem a ombudsmanem Otakarem Motejlem

Rozhodnutí úřednického kabinetu přihlížela v tiskovém sále asi desítka romských žen, které několikrát začaly spontánně tleskat.

Ženy bojovaly pět let, aby dosáhly veřejné omluvy. Velice si toho vážíme a děkujeme Fischerově vládě.
Elena Gorolová, Spolek sterilizovaných žen<br/>

Kocáb: Odškodnění v době krize není na programu

Podle Kocába však v období ekonomické krize případné odškodnění není na programu dne.

"Nyní jsme se soustředili na omluvu, která dává základ pro to, aby se pokračovalo dalším logickým krokem. Tento krok by však nebyl šťastný v období krize,“ prohlásil ministr. Podle něj se k tomu případně může vrátit příští vláda v okamžiku, kdy k tomu bude mít prostředky. 

Foto: Petr Horník, Právo

Asi desítka romských žen na tiskové konferenci vlády několikrát spontánně zatleskala

"Ženy bojovaly pět let, aby dosáhly veřejné omluvy. Velice si toho vážíme a děkujeme Fischerově vládě,“ uvedla Elena Gorolová ze Spolku sterilizovaných žen. "Budeme pokračovat dál, budeme tlačit na Evropskou unii, abychom mohli dosáhnout nějakého finančního odškodnění,“ řekla Právu.

"Je to dobré, ale omluva nestačí. Kdyby za to bylo i trošku odškodné,“ reagovala Vlasta Cicková z Ostravy. "Je to úleva, protože jsme bojovaly skoro šest let a ničeho jsme nedosáhly. Jsme rády, že nám uznali tu křivdu," řekla Marta Pušková. Soudní spory, v nichž se jednotlivé ženy domáhají odškodnění, však podle ní budou nadále pokračovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl

Vláda dále uložila ministryni zdravotnictví Daně Juráskové, aby předložila informace plnění doporučení navržených poradním sborem, který šetří stížnosti žen na provedenou sterilizaci, a aby tuto problematiku zařadila do programu Odborného fóra pro tvorbu standardů péče. 

Statistiky počtu žen, které byly tímto zákrokem poškozeny, v ČR neexistují. Podle některých aktivistů prodělaly sterilizaci na Ostravsku až desítky romských žen. O problému se v Česku začalo hovořit na podzim roku 2004, když Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření z nucených sterilizací. Otázkou nezákonných sterilizací se dlouhodobě zabýval ombudsman Otakar Motejl, postupně se na něj se stížnostmi obrátilo asi osm desítek převážně romských žen.

Anketa

Kdybyste byli postiženi protiprávní sterilizací, požadovali byste odškodnění?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 2578 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám