Hlavní obsah

Za vedlejší účinky vakcíny proti prasečí chřipce ponese odpovědnost stát

Praha

Za případné nepříznivé vedlejší účinky pandemické vakcíny se zaručí stát. Novinářům to v pondělí řekl první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Uvedl rovněž, že jednání o vakcinaci dětí proti prasečí chřipce bude na ministerstvu ve středu. Ministerstvo předpokládá, že počet očkovaných by se tím rozšířil o 50 až sto tisíc.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš, hlavní hygienik České republiky Michael Vít a první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr

Článek

Šnajdr uvedl, že vakcínu má již dva tisíce z 5 400 praktických lékařů, tedy více než třetina, a většina očkovacích center.

Současně s vakcínou se rozváží antivirotikum Tamiflu, které se bude používat k léčbě pacientů s těžším průběhem prasečí chřipky. Tamiflu již dostalo 157 nemocnic, z 2 500 pediatrů má toto antivirotikum 300. "Je reálné, že do pátku bude vše rozvezeno," ujistil náměstek.  

Šnajdr také ujistil, že vakcína přichází do Česka včas.

K pochybnostem kolem vakcíny, za jejíž vedlejší účinky odmítl dodavatel nést odpovědnost, se v pondělí vyjádřil i hlavní hygienik Michael Vít. Americké testy podle něj zaznamenaly vedlejší negativní účinky u jedné milióntiny obyvatelstva, zdůraznil Vít.

Vít mimo jiné na tiskové konferenci uvedl, že pandemická vlna může trvat od čtyř měsíců do 1,5 roku. V té době je podle něj nutno očkovat. Česko má nyní podle ministerstva hlášeno za minulý týden 269 případů chřipky na sto tisíc obyvatel.

Průvodní znaky onemocnění prasečí chřipkou

Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků: horečka 38–40 °C; třesavka a zimnice; únava a nevolnost; bolesti hlavy; očí; kloubů; svalů; světloplachost; rýma, bolesti v hrdle, kašel; bolest na hrudi; zácpa, průjem, zvracení.

Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků: horečka 38–40 °C; třesavka a zimnice; únava a nevolnost; bolesti hlavy; očí; kloubů; svalů; světloplachost; rýma, bolesti v hrdle, kašel; bolest na hrudi; zácpa, průjem, zvracení. Pokud máte některé z těchto příznaků a naopak nemáte závažná chronická onemocnění, zůstaňte v domácí izolaci.

Jak snížit možnost nákazy

Jak snížit možnost nákazy Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými a místům s velkou koncentrací lidí, např. kina, divadla, supermarkety, výstavy, MHD apod.

Nepůjčujte si od ostatních mobilní telefony, sklenice, příbory.  

Nezdravte se podáváním ruky a líbáním.

Nedotýkejte se rukama obličeje a očí – sníží se tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů.

Myjte si ruce pravidelně a opakovaně mýdlem a pod tekoucí teplou vodou.

Pokud není voda a mýdlo k dispozici, doporučují se použít dezinfekční gely na alkoholové bázi nebo ubrousky napuštěné látkami s přídavkem alkoholu před jídlem, před krmením dětí, včetně kojení po přípravě potravin, po použití WC, po výměně pleny nebo pomáhání dítěti používat WC, po hře se společnými hračkami, před návštěvou a po návštěvě lidí, kteří jsou nemocní.

Dbejte na zvýšený přísun přirozených vitamínů obsažených zejména v ovoci a zelenině.

Dbejte na zvýšený přísun přirozených vitamínů obsažených zejména v ovoci a zelenině.

"Kdyby byla pravda, co říká hejtman David Rath (ČSSD), že očkujeme pozdě, kdy už je epidemie, tak v tuto chvíli nemůže očkovat Dánsko, Island, Německo, Francie, Řecko. Jsou to všechno státy, které mají i trojnásobně tuto hranici překročenou," řekl Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám