Hlavní obsah

ČSSD si stále udržuje náskok před ODS

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se v listopadu konaly volby do Sněmovny, vyhrála by je s mírným náskokem ČSSD, získala by 29,1 procenta hlasů. Druhá ODS by měla 26,7 procenta. Do Sněmovny by se dostali také komunisté s 12,9 procenta a TOP 09, která by obdržela 11,6 procenta hlasů. Lidovci spolu s Evropskými demokraty by měli dle volebního modelu 5,5 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Při přepočtu hlasů na mandáty by ČSSD pravděpodobně získala 75 mandátů, ODS 64 mandátů, KSČM 30 mandátů, TOP 09 společně se Starosty 23 mandátů a KDU-ČSL kandidující společně s Evropskými demokraty osm mandátů," uvedla společnost. Sociální demokraté by tak získali o devět mandátů více než při průzkumu z minulého měsíce.

V  koalici s komunisty by ČSSD měla 105 mandátů, ještě o jedno poslanecké křeslo více by teorreticky získalo uskupení ČSSD, lidovců a TOP 09. Velká koalice sociálních demokratů a ODS by měla pohodlnou ústavní většinu 139 mandátů.

Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg ale spojení s ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem odmítá. [celá zpráva]

Voleb by se zúčastnilo necelých 64 procent oprávněných voličů, což je zhruba stejně jako u posledních voleb v roce 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám