Hlavní obsah

Vakcínu proti prasečí chřipce mohou dostat i děti, ukázaly až teď testy

Aktualizováno

Vakcínou proti prasečí chřipce Pandemrix mohou být očkovány i děti, od 10 let jim stačí jedna dávka jako dospělým. Uvedl to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Až do pondělí se nevědělo, zda se vakcína může dětem dát, testy stále probíhaly. Česko má objednáno milión dávek vakcíny, tento týden začíná očkování dospělých.

Foto: Phil Noble, Reuters

Článek

Vakcinologové doporučili očkování dětí, nyní je na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, kterým skupinám dětí stát vakcínu zaplatí. Česko bude mít k dispozici asi milión dávek. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta, je účinnost vysoká. Očkování je dobrovolné.

Některým lékařům vadí, že za případné komplikace nenese firma, která vakcíny vyrábí či dodává, odpovědnost.

Místo dvou dávek jedna

Nejprve budou naočkováni chronicky nemocní pacienti, poté vybraní zdravotníci. Po změně v dávkování vakcín, o níž rozhodla vláda, dostane většina lidí namísto dvou dávek jen jednu, díky tomu může být očkován větší počet lidí. Dvě dávky jsou určeny pacientům se špatnou imunitou, pacientům po transplantaci a na umělé ledvině.

Část lidí ale očkování odmítá, bojí se vedlejších účinků nové vakcíny. Průběh nemoci prasečí chřipkou je srovnatelný s běžnou sezónní chřipkou.

O desítky tisíc se má navýšit i počet lidí určených k očkování kvůli zajištění chodu státu v případě pandemie. Do Česka by měla velká epidemie dorazit za jeden až dva týdny, epidemii vyhlásily už tři kraje. Imunolog Jiří Beran předpokládá, že by mohl onemocnět až milión lidí. [celá zpráva]

Vakcínu dostanou například lidé zajišťující dopravu, energetiku, vodní hospodářství, pracovníci správních orgánů krajů, členové krizových štábů a bezpečnostní rady státu. Pro dalších 2,5 miliónu lidí jsou připravena antivirotika. 

Podle Ratha ministerstvo selhalo

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath v pondělí obvinil ministerstvo zdravotnictví, že s očkováním zaspalo. Rath dále uvedl, že resort uvolnil do nemocnic antivirotika, kterým byla prodloužena expirace, což prý zavdává důvod k otázce, kdo by řešil případné nežádoucí účinky. Hejtman se prý také obrátil na vládu s žádostí, aby zajistila financování vakcinačních center, které v souvislosti s chřipkou požaduje zřídit ministerstvo.

Minulý týden, kdy stonalo podle statistik 1820 lidí na 100 000 obyvatel, byl zaznamenán nárůst akutních onemocnění dýchacích cest o 20 procent a chřipek o 120 procent. Statistiky se počítají podle hlášení lékařů, ne všichni nemocní však ordinace navštíví. Na prasečí chřipku už se z kapacitních důvodů netestují všichni nemocní a nachlazení. Test se dělá jen u závažného průběhu nemoci.

Na prasečí chřipku zemřeli v Česku dosud zřejmě čtyři lidé. [celá zpráva

Anketa

Bojíte se onemocnění chřipkou?
Ne, věřím, že mi pomůže očkování
4,6 %
Ne, už jsem chřipku chytil/a
4,9 %
Ne, i když onemocním, tak nemoc zvládnu
75,2 %
Ano, většina lidí kolem je nemocná
15,3 %
Celkem hlasovalo 3052 čtenářů.

Chřipka

Virové onemocnění, které se nejčastěji projevuje horečkou, suchým dráždivým kašlem, bolestmi hlavy, za očima, bolestmi svalů, kloubů a celkovou únavou. typické je nechutenství, může se objevit i zvracení.

Běžné virové infekce, klasická "nachlazení" se projevují jako rýma nebo kašel. Při chřipce člověk rýmu nemá.

Komplikacemi chřipky jsou záněty průdušek, zápal plic i zhoršení chronických onemocnění. Druhotně se může přidat i bakteriální zánět nosních dutin.

Více zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám