Hlavní obsah

Gandalovič: Semknuté vojsko za Topolánkem nehledejte

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič by rád usiloval o křeslo předsedy ODS. Nelíbí se mu, jak stranu vede Mirek Topolánek. Na víkendovém kongresu strany ale své názory neprosadil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Gandalovič na pražském kongresu ODS.

Článek

Mirek Topolánek vás nepřímo vyzval k odchodu, vyslyšíte ho?

Ne, já jsem dostal mandát přímo od kongresu. Také si myslím, že třetina hlasů, která se v otevřené volbě postavila za názor, který jsem předkládal, není málo. Proto to nevidím jako prohru, naopak si myslím, že si musíme najít v ODS způsob, jak většina, kterou respektujeme, se bude chovat k menšině.

Zabýval jste se možností odejít?

Samozřejmě, ale řada lidí mi tu poděkovala a vyjádřila podporu. Nevidím důvod, proč bych nebyl reprezentantem těchto názorů.

Topolánek se jasně vymezil vůči velké koalici, vy jste ji před kongresem hájil.

To pan předseda kraje, které se proti němu postavily, označil za přátele velké koalice.

Přece jste o velké koalici, jako o určité možnosti, mluvil.

V době, kdy se skládala druhá Topolánkova vláda, přinesl předseda na výkonnou radu návrh trojkoalice – ODS, ČSSD a lidovců, tak jsem ho podpořil. Ale to neznamená, že jsem přítelem velké koalice jako pohodlného způsobu vládnutí. Jen jsem řekl, že si takovýto způsob vládnutí dokážu představit v těžké situaci, v jaké jsme byli. V diskusi se vše vyhrotí, a ta nálepka mě poškodit mohla.

Jak hodnotíte situaci ve straně, poté co jste si za zavřenými dveřmi vyprali špinavé prádlo? Co jste slyšel na téma nábor černých duší?

Škoda, že jsme jednání uzavřeli, já byl proti. Nic horšího, než co proběhlo v médiích, se tam neřeklo a ani nemohlo. My se ta obvinění snažíme vyvrátit a vysvětlit, že problém s nabíráním členů je rok stará záležitost, kterou řešíme. Ale to, že jsme se museli vyjádřit k dilematu, jestli má vedení pokračovat, je dobře a došlo i k určité katarzi. Za sebe jsem řekl, že respektuji většinu a budu se soustředit na volby.

Sjednotili jste se a semkli za předsedou v pomyslném vojsku, jak to Topolánek žádal?

Semknuté vojsko nehledejte, na druhou stranu diskuse proběhla korektně, všichni řekli, co chtěli, snad to pan Topolánek poslouchal, takže to smysl mělo.

Říkáte, že problém černých duší je rok stará záležitost, proč to podle vás Topolánek znovu otevřel?

Byl za to exemplárně potrestán Děčín. Podle mého je to škoda, protože Děčín prošel řadou kontrol i samoočistných procesů. Nicméně jsem to bral tak, že pan předseda chtěl udělat gesto den před kongresem.

Chtěl vás oslabit?

To nechám komentátorům. Jsem strana sporu, ať to posoudí jiní. Samozřejmě mě to mrzí a že mě to politicky poškodilo.

Nezavrhl jste úmysl stát se v budoucnosti šéfem ODS?

To je předčasná otázka, ale řada lidí mně vyjádřila podporu za otevřenost. Teď musíme ale vyhrát volby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám