Hlavní obsah

Topolánek vzal kritikům trumf, setkání k programu svolal sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli navrhl, aby debata o programu strany probíhala na regionální úrovni, nejen na probíhajícím kongresu strany. S podobným nápadem přišli ti, co Topolánka na kongresu kritizují, ideovou konferenci ale chtěli až v únoru či březnu. To je podle Topolánka pozdě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Listopadový pražský kongres ODS.

Článek

Topolánek se v České televizi opřel i do svého kritika místopředsedy Petra Gandaloviče. "Tito lidé dělají, co dělají, jen díky mně. Petr Gandalovič je typickým příkladem," řekl Topolánek.

On i první místopředseda David Vodrážka vyzvali Gandaloviče, aby z vedení strany odešel, pokud se mu nelíbí, kam ODS směřuje. Gandalovič na to v ČT reagoval tím, že mandát získal v přímé volbě a ne od Topolánka. Doplnil ale, že možností, že by z vedení strany odešel, se také zabývá.

Na chystané ideové konferenci by se měl schvalovat dokument Vize 2020, a měla by také začít předvolební kampaň. Dokument je starý asi dva týdny a strana jej chce více probrat. Topolánek řekl, že ho překvapilo, kolik lidí se debaty účastnilo a kolik příspěvků zaznělo.

Odpoledne začala uzavřená část jednání. Bude se na ní mluvit například o tom, jak zabránit přijímání černých duší do strany.

Další kongres v únoru neprojde

Víkendový kongres nakonec nebyl volební a nakonec i ústecká ODS stáhla svůj návrh na uspořádání volebního kongresu strany počátkem příštího roku. Odpolední uzavřené jednání kongresu ODS, kde se řeší vnitřní záležitosti strany, se podle kuloárních informací nezabývalo možností výměny vedení před volbami. Vyplynulo z něj spíše to, že o osudu nynějších šéfů strany i dalším směřování ODS rozhodne úspěch či neúspěch v jarních sněmovních volbách.

Návrh na nový volební kongres podporoval Gandalovič, sám ale přiznal, že nemá velkou šanci na úspěch. Kongres měl původně končit ve dvě hodiny odpoledne, je ale zřejmé, že se protáhne, protože nedělní část začala později. [celá zpráva]

Část strany se už včera pokusila dopoledne kongres zvrátit na volební, či alespoň zpochybnit Topolánkovu roli. To se nezdařilo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám