Hlavní obsah

Politikové oceňují Luxe jako přítele a talentovaného politika, jaký dnes chybí

Novinky, Jiří Mach

Křesťanští demokraté si v sobotu připomínají desáté výročí smrti jedné z nejvýraznějších osobností své strany Josefa Luxe. Jeho kvality ocenili jeho následovníci ve funkci předsedy KDU-ČSL Miroslav Kalousek a Cyril Svoboda. S úctou na něj vzpomínají také jeho současníci bývalí předsedové parlamentních stran Miloš Zeman (ČSSD), Jan Kalvoda (ODA) a Jan Ruml (US-DEU).

Článek

"Muž na pravém místě v pravý čas, člověk připravený a vybavený dary stát se předsedou naší strany. Byl politikem s vizí, který se stal legendou,“ zhodnotil působení svého předchůdce Svoboda.

Ocenil především jeho pojetí politiky jako služby, v jejímž rámci neuhýbal střetům, a že v koalici nikdy nepřijal roli vazala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda na pietním aktu za Josefa Luxe

"Často se říká, co by dnes udělal Josef Lux. Nejsme naivní, abychom nevnímali, že se okolnosti změnily a že kondicionálem nelze vyjádřit skutečnost. Taková poznámka vlastně znamená, že bychom měli vždy jednat správně a pravdivě. To by totiž udělal Josef Lux jako předseda,“ řekl Svoboda. 

Patří k několika málu lidí, kterým jsem v úctě a s respektem říkal ‚pane‘ a nechal si od něj šéfovat.
Miroslav Kalousek

Bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek, který se od strany spolu s dalšími jejími poslanci odtrhl a založil TOP 09, vyzdvihl Luxovu zásluhu na tom, jak se mu podařilo "inteligentním způsobem převést národně frontovou lidovou stranu mezi státotvorné a proreformní politické strany.“

"Několik let jsem s ním velmi úzce spolupracoval a patří k několika málu lidí, kterým jsem v úctě a s respektem říkal ‚pane‘ a nechal si od něj šéfovat. Jeho odchod byl nepochybně pro tento politický směr velkou ztrátou,“ posteskl expředseda lidovců.

Kalousek si vážil Luxe pro jeho obratnost, realismus a snahu o morální rozměr politiky. "Dnes, s odstupem času, protože jsme spolu měli velmi úzký osobní i profesionální vztah, vím, že nebyl svatý, a skoro mi vadí jeho velká idealizace. Andělé jsou v nebi a lilie na hřbitově. Reálný politik nemůže být anděl ani lilie. Nicméně Lux byl velmi reálný a obratný politik, který vždycky v té politice prosazoval její morální rozměr,“ sdělil Novinkám architekt pravicového projektu TOP 09. 

Zeman: Nakonec jsme se spřátelili

Expremiér a šéf Přípravného výboru Strany práv občanů Miloš Zeman na otázku Práva, co mu vytane na mysli, když se řekne Josef Lux, uvedl: "Člověk, který byl jedním z velkých politiků. Člověk, který byl zpočátku mým názorovým oponentem, ale nakonec jsme se docela spřátelili, což v politice nebývá. Člověk, kterého je v politice málo a je mi i po těch deseti letech velice líto, že zemřel.“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miloš Zeman krátce po svém projevu před svámi podporovateli a přáteli

Stejně tak i další Luxův současník Jan Kalvoda vzpomíná na svého někdejšího rivala i politického partnera jako na odvážného soupeře, k němuž ale pocítil přátelství. "Byli jsme ovšem konkurenty a nechci předstírat, že jsem k němu pojal náklonnost na první pohled, spíš naopak. Zasadili jsme si dostatek citelných ran, ale naučili jsme se vzájemné důvěře. V politice přátelství nevznikají, ale já jsme ho k Josefovi pocítil a doufám, že on cítil totéž,“ řekl novinkám expředseda ODA.  

Letos v září v Brně u Ústavního soudu jsem si na něj vzpomněl.
Jan Kalvoda

Podle něj to byl politický talent, který se neomezoval na udržení vlastní politické kariéry, ani na zájem své politické strany. "On totiž věděl, že právě tohle smyslem politiky není. Věděl, že obecenstvo odpustí politické straně snad všechno, mimo podezření, že neriskuje pro vlastní politický program, že z obavy před ztrátou bodů rezignuje na politickou soutěž,“ vysvětlil Kalvoda s tím, že dnešnímu veřejnému životu za účasti Luxe by se dařilo lépe. 

Foto: Miroslav Homola, Právo

Stěžovatel Miloš Melčák se svým právním zástupcem Janem Kalvodou

"Letos v září v Brně u Ústavního soudu jsem si na něj vzpomněl. V době opoziční smlouvy mi totiž Josef rozčileně volal a ptal se mě na ústavnost této ohavnosti a na možnost vzdorovat jednorázovému zkrácení volebního období. Jemu nebylo třeba desítek expertních stanovisek, aby věděl, že k moci patří pravidla, které ji omezují. On takhle jednoduché věci prostě věděl,“ připomněl Kalvoda klíčové jednání Ústavního soudu, který na základě jím vypracované ústavní stížnosti odložil konání voleb kvůli sporné jednorázové změně Ústavy. 

Hade jsem mu neříkal, tvrdí Ruml

S tím souhlasil i bývalý předseda US-DEU Jan Ruml: "Po deseti letech je ještě více než předtím patrno, že typ politika jako byl Josef Lux nám zde neuvěřitelně chybí. A dovolil bych si říci, že nebýt toho, že by pan Lux před deseti lety umřel, vypadala by ta naše politická situace jinak. Myslím si, že to byl politik, který měl nejen velké charisma ale i velkou autoritu, dokázal vždycky přispět k nějakému konsensuálnímu řešení. Myslím si, že je to obrovská ztráta, že na politika jeho formátu stále čekáme.“

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Bývalí politici Jan Ruml a Svatopluk Karásek při protestním shromáždění, které má přimět Český olympijský výbor a české sportovce, aby se nebáli vyjádřit svůj protest proti porušování lidských práv v Číně a Tibetu.

Podle Rumla neměla Luxova přezdívka "Had“ žádnou souvislost s jeho politickou činností. "Já jsem tu přezdívku 'Had‘ nikdy nepoužíval a hluboce se za ni vůči Josefu Luxovi stydím. Byl zásadovým člověkem, což ty velké politické strany nemohly ve všech případech akceptovat, protože prosazoval prostě řešení, která byla pro ně, zejména pro ODS, nepříjemná,“ uzavřel Ruml. 

Profil Josefa Luxe

Josef Lux se narodil 1. února 1956 v Ústí nad Orlicí. Po Střední zemědělsko-technické škole v Lanškrouně pokračoval ve studiích na Vysoké škole zemědělské v Brně. Od ukončení studií až do roku 1990 pracoval v různých funkcích v Jednotném zemědělském družstvu v Zálší. Lux byl ženatý. S manželkou Věrou vychovali dva syny a čtyři dcery. Vdova po lídrovi KDU-ČSL se aktivně věnuje práci v lidové straně, v roce 2001 také založila Nadační fond Josef Lux, který podporuje výuku etiky na školách a pomáhá nemocným leukémií. V následujících volbách bude za KDU-ČSL kandidovat.  

  Josef Lux je pohřben v obci Hemže u Chocně. V roce 2000 byl vyznamenán in memoriam Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.   Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.   Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.     V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách 1992 se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD) v červenci 1998.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.   Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.     V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách 1992 se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD) v červenci 1998.     Luxův někdejší politický vzestup urychlily volby do Poslanecké sněmovny v červnu 1996. Nečekaný zisk opoziční ČSSD, oslabení do té doby dominantní ODS a úloha "jazýčku na vahách" přinesly tehdy KDU-ČSL výrazné posílení vlivu ve vládní koalici. V nové vládě vedené opět Václavem Klausem (ODS) získali lidovci společně s tehdejší Občanskou demokratickou aliancí (ODA) polovinu křesel. V letech 1992 až 1996 měli přitom ministři za ODS v kabinetu převahu.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.   Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.     V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách 1992 se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD) v červenci 1998.     Luxův někdejší politický vzestup urychlily volby do Poslanecké sněmovny v červnu 1996. Nečekaný zisk opoziční ČSSD, oslabení do té doby dominantní ODS a úloha "jazýčku na vahách" přinesly tehdy KDU-ČSL výrazné posílení vlivu ve vládní koalici. V nové vládě vedené opět Václavem Klausem (ODS) získali lidovci společně s tehdejší Občanskou demokratickou aliancí (ODA) polovinu křesel. V letech 1992 až 1996 měli přitom ministři za ODS v kabinetu převahu.   Lux se postupem času ve vládní koalici profiloval jako kritik "bezbřehého" liberalismu a stal se výrazným propagátorem termínu "sociálně tržní hospodářství". Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrovacímu stylu.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.   Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.     V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách 1992 se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD) v červenci 1998.     Luxův někdejší politický vzestup urychlily volby do Poslanecké sněmovny v červnu 1996. Nečekaný zisk opoziční ČSSD, oslabení do té doby dominantní ODS a úloha "jazýčku na vahách" přinesly tehdy KDU-ČSL výrazné posílení vlivu ve vládní koalici. V nové vládě vedené opět Václavem Klausem (ODS) získali lidovci společně s tehdejší Občanskou demokratickou aliancí (ODA) polovinu křesel. V letech 1992 až 1996 měli přitom ministři za ODS v kabinetu převahu.   Lux se postupem času ve vládní koalici profiloval jako kritik "bezbřehého" liberalismu a stal se výrazným propagátorem termínu "sociálně tržní hospodářství". Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrovacímu stylu.     Luxova politická hvězda zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. V krizové situaci, kdy postupný rozpad tehdejší vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců z vlády, se Lux stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla ČR dovést k předčasným volbám. Výsledkem jeho mise se stala vláda premiéra Josefa Tošovského, v níž si lidová strana zajistila významné postavení.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.   Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.     V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách 1992 se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD) v červenci 1998.     Luxův někdejší politický vzestup urychlily volby do Poslanecké sněmovny v červnu 1996. Nečekaný zisk opoziční ČSSD, oslabení do té doby dominantní ODS a úloha "jazýčku na vahách" přinesly tehdy KDU-ČSL výrazné posílení vlivu ve vládní koalici. V nové vládě vedené opět Václavem Klausem (ODS) získali lidovci společně s tehdejší Občanskou demokratickou aliancí (ODA) polovinu křesel. V letech 1992 až 1996 měli přitom ministři za ODS v kabinetu převahu.   Lux se postupem času ve vládní koalici profiloval jako kritik "bezbřehého" liberalismu a stal se výrazným propagátorem termínu "sociálně tržní hospodářství". Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrovacímu stylu.     Luxova politická hvězda zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. V krizové situaci, kdy postupný rozpad tehdejší vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců z vlády, se Lux stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla ČR dovést k předčasným volbám. Výsledkem jeho mise se stala vláda premiéra Josefa Tošovského, v níž si lidová strana zajistila významné postavení.     Po červnových volbách v roce 1998 však ztroskotala Luxova vize o společné vládě KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody a lidovci se náhle ocitli v opozici. Přitom v jedné fázi konzultací se na jednacím stole objevila i varianta s Luxovým jménem na místě předsedy vlády.

Osm let stál v čele KDU-ČSL ve významné historické dekádě po listopadu 1989. Dlouholetý místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux dovedl lidovou stranu na pozice, z nichž řadu let výrazně ovlivňovala či ovlivňuje politické dění v ČR. Jeden z nejrespektovanějších českých politiků 90. let minulého století zemřel před deseti lety v americkém Seattlu v důsledku komplikací při léčbě leukémie. Bylo mu 43 let.   Lux dokázal stranu sjednotit. Za jeho vedení se lidovci spolu s ODS ve vládě podíleli po roce 1989 na transformaci české společnosti.     V politice se Lux začal poprvé angažovat v roce 1982, kdy vstoupil do Československé strany lidové (ČSL), za niž byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po volbách 1992 se stal místopředsedou české vlády a ministrem zemědělství. V těchto funkcích se udržel až do jmenování vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD) v červenci 1998.     Luxův někdejší politický vzestup urychlily volby do Poslanecké sněmovny v červnu 1996. Nečekaný zisk opoziční ČSSD, oslabení do té doby dominantní ODS a úloha "jazýčku na vahách" přinesly tehdy KDU-ČSL výrazné posílení vlivu ve vládní koalici. V nové vládě vedené opět Václavem Klausem (ODS) získali lidovci společně s tehdejší Občanskou demokratickou aliancí (ODA) polovinu křesel. V letech 1992 až 1996 měli přitom ministři za ODS v kabinetu převahu.   Lux se postupem času ve vládní koalici profiloval jako kritik "bezbřehého" liberalismu a stal se výrazným propagátorem termínu "sociálně tržní hospodářství". Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrovacímu stylu.     Luxova politická hvězda zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. V krizové situaci, kdy postupný rozpad tehdejší vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců z vlády, se Lux stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla ČR dovést k předčasným volbám. Výsledkem jeho mise se stala vláda premiéra Josefa Tošovského, v níž si lidová strana zajistila významné postavení.     Po červnových volbách v roce 1998 však ztroskotala Luxova vize o společné vládě KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody a lidovci se náhle ocitli v opozici. Přitom v jedné fázi konzultací se na jednacím stole objevila i varianta s Luxovým jménem na místě předsedy vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám