Hlavní obsah

Pražská zoo přišla o vzácného gaviála indického

Praha

V pražské zoo uhynula samice vzácného krokodýla gaviála indického. Unikátní plaz je zde chován jako jediný svého druhu v Evropě. Příčinou úhynu pětileté samice, která se do Prahy dostala spolu s šesti dalšími gaviály v lednu loňského roku, byl dle provedené pitvy akutní zánět žaludku, který vyústil k selhání základních životních funkcí. Informoval o tom mluvčí zahrady Vít Kahle.

Foto: Profimedia.cz

Gaviál indický

Článek

Důvody vzniku silného zánětu budou podle mluvčího známy až po laboratorních testech za zhruba tři týdny. Krokodýl uhynul v úterý dopoledne. Uhynulá samice byla od příchodu do pražské zoo objektivně nejslabší ze sedmi zvířat. Nicméně její kondice byla i podle pitvy velmi dobrá, uvedl Kahle.

Ostatní gaviálové - tři samci a stejný počet samic - momentálně žádné příznaky onemocnění nevykazují a jsou v pavilonu Čambal.

Gaviál indický je velmi vzácný krokodýl, kterému v přírodě hrozí bezprostřední vyhynutí. Pražský záchranný chov je zřejmě mimo Indii největší na světě. Loňský příjezd skupiny gaviálů do Prahy byl vůbec největším exportem gaviálů, který kdy byl z jejich vlasti uskutečněn. Mimo Indii se gaviálem může pochlubit jen deset zoo, a to v USA, Japonsku, Singapuru a na Srí Lance. Ve všech dohromady jsou chovány zhruba dvě desítky jedinců.

Ve volné přírodě jsou gaviáli na vyhynutí

V několika posledních izolovaných rezervacích v Indii a Nepálu přežívá v posledních letech pouze posledních asi 200 dospělých jedinců, z toho jen desetina jsou dospělí samci. Gaviál je tak bezprostředně na existenční hranici a bez energických záchranných opatření podle zoologů patrně v přírodě zakrátko vyhyne.

Ze všech krokodýlů je gaviál nejvíc vázán na vodu - na souši je neobratný, v plavání a potápění ale nedostižný. Vyznačuje se rozvinutým sociálním životem v harémově uspořádaných skupinách, péčí o potomstvo, nepřeslechnutelnými hlasovými projevy samců i dramatickými souboji samčích rivalů. Samci dorůstají velikosti šest až sedm metrů.

Ojedinělý projekt vytvoření skupiny gaviálů v Praze podpořil magistrát 20 milióny korun na vybudování speciálního pavilonu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám