Hlavní obsah

Josef Lux je i 10 let po smrti uznáván jako unikum české politiky, tvrdí odborníci

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu si lidovci připomenou desáté výročí tragického úmrtí jedné z nejvýraznějších osobností své historie Josefa Luxe. Na bývalého předsedu KDU-ČSL, který v polistopadovém dění představoval jednoho z nejvýraznějších státníků, vzpomínají politologové jako na unikum české politické scény, které zatím nemá obdoby.

Článek

Za hlavní Luxovy přednosti, které dnes české politice chybí, pokládají politologové jeho schopnost obecně srozumitelné politiky, komunikace a konstruktivního řešení.

"Není zde obdobný typ politika, který by byl schopen pojmenovat problém, a to ve srozumitelné řeči. Vsázel na průběžnou komunikaci a na to, že člověk musí jednotlivým krokům rozumět. Tady zanechal jednoznačný odkaz, že to byl jiný styl politika, který předběhl tu českou politickou praxi právě tím pozitivním přístupem a komunikací,“ sdělil Novinkám politolog Jan Kubáček.  

Unikátní byl podle něj také program strany, který Lux realizoval tak, že KDU-ČSL byla vyzyvatelem "socialistické levice zdůrazňující silnou polohu státu a vedle toho pravice velkého obchodu a kuriózně aktivního silného státu až takového národoveckého pojetí v době ODS Václava Klause“.  

KDU-ČSL jako originální projekt v Luxově podání

"Podařilo se mu vytvořit jinou pravici - nejen konzervativní a katolickou, ale pravici civilní, občanskou, středového programu běžného člověka, což je zase unikátní, protože nikdy později tak obdobný program neuvidíme,“ vysvětlil politolog. 

Podobné Luxovy zásluhy vyzdvihl i další politolog Zdeněk Zbořil, podle nějž se jeho osobnost vyjímá právě schopností formulovat program, vizi a smyslem pro konsensus.

"Navíc byl zajímavý tím, že byl členem lidové strany ještě před revolucí. Dokázal tu stranu transformovat po roce 1989 do podoby přijatelné pro veřejnost, a také překonal krizi, která vznikla při založení KDS,“ připomněl Zbořil. 

Za "handicap“ označil Kubáček Luxovu vizi, že je tady možnost vytvořit velkou obdobu německé CDU, jelikož čeští voliči podle něj potřebují "poněkud jiné volební menu“. Chybou také podle něj bylo, že si nevychoval nástupce, připustil však, že se svojí nemocí a rychlou smrtí nepočítal. 

Bílá vrána v pustině bezvýrazných osobností...

Stejně tak i Zbořil se domnívá, že na jeho vyjednávací politiku nedokázal žádný z následovníků navázat. "Proto po jeho odchodu nastaly přenice, které způsobily pád popularity lidové strany bez ohledu na rozdílnou letoru pana Cyrila Svobody nebo pana Miroslava Kalouska. Přes jejich jisté kvality se mi zdá, že nedorostli plně do té role předsedy KDU-ČSL,“ uvedl expert. 

Co však s odstupem času hodnotí politologové za jednoznačné pozitivum, bylo politickými rivaly považováno za slabost. Během svého působení si Lux vysloužil přezdívku "Had“. "V porovnání s Václavem Klausem a Milošem Zemanem vynikal komunikativností a srozumitelností, protože ti to brali jako slabost, jako to nejhorší z možného,“ vysvětlil Kubáček. Podle něj byla hanlivá přezdívka nástrojem diskreditace silné osobnosti, která určitou dobu fungovala, ale nakonec se soupeřům nevyplatila. 

"Josef Lux je jedním z těch, kteří se stanou v historii strany, alespoň od roku 1920, pro stranu nezapomenutelnými. Byl to člověk z masa a kostí a také měl své chyby, ale v té pustině bezvýrazných osobností, které v naší politice jsou, patřil mezi ty, kteří to zachraňovali. Budu na něj vzpomínat v dobrém,“ uzavřel vzpomínku politolog Zbořil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám