Hlavní obsah

Kovářová zprostila funkce státního zástupce, který měl bourat opilý

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová na žádost nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké dočasně zprostila funkce bývalého šéfa odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Milana Horvátha. Ve středu údajně řídil v Brně osobní auto pod vlivem alkoholu, způsobil dopravní nehodu a z místa ujel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Informovala o tom mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke.

Nejvyšší státní zástupkyně již ve čtvrtek podala návrh na zahájení kárného řízení s Horváthem. "Jeho jednání bylo neetické, naplňující znaky skutkové podstaty kárného provinění," uvedla v pátek ministryně. Do pravomocného skončení kárného řízení tak nebude smět státní zástupce vykonávat svou funkci. "Rozhodnutí o dočasném zproštění je sice citelným zásahem do výkonu funkce státního zástupce, nicméně je v tomto případě považuji za nezbytné," dodala Kovářová.

Horvátha proslavila kauza ukradeného kufříku s dokumenty ke Krejčířovi

Horváth přišel před dvěma lety o post ředitele odboru závažné hospodářské kriminality, když mu ukradli kufřík s dokumenty ke kauze podnikatele Radovana Krejčíře. Od té doby je řadovým zaměstnancem NSZ.

Státní zástupce tvrdil, že mu kufřík ukradli zloději z jeho vozu v brněnské Jaselské ulici. Údajní pachatelé byli vypátráni. Uvedli ale, že kufřík našli. Brněnská soudkyně Dagmar Bordovská proto loni v říjnu rozhodla, že se trestný čin nestal.

Podle trestního zákoníku lze za ohrožení pod vlivem návykové látky uložit pokutu, zákaz činnosti nebo až jeden rok vězení. Když pachatel způsobí dopravní nehodu, může jít do vězení až na tři roky.

Kárná řízení s justičními činiteli řeší po novele zákona o řízení ve věcech soudců a státních zástupců Nejvyšší správní soud. Postihy jsou po novele přísnější, v senátech kvůli omezení profesní solidarity usedli i zástupci jiných právních profesí.

Reklama

Výběr článků

Načítám