Hlavní obsah

ODS se připravuje na perný kongres plný sporů o Topolánka

Právo, Novinky, Lukáš Bek

V sobotu proběhne jeden z klíčových kongresů ODS. Podle informací Práva Mirek Topolánek o víkendu svou čelní pozici ustojí a sjezd nebude přeměněn na volební. Ostré spory se nicméně čekají o to, zda má být v únoru další kongres, jak chtějí Topolánkovi odpůrci. Topolánek požaduje silný mandát a podmiňuje ho schválením jeho "desetiletky". I to budí pochybnosti, jestli chce strana ve dvou dnech určit svůj ideový kurz na desetiletí dopředu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Stranický šéf minulý týden přešel do protiofenzívy, když v rozhovoru pro Právo odmítl názory, podle nichž si vedení stranu zprivatizovalo. "Já mám pocit, že to je zcela opačně a v tom je možná ten střet. Dochází spíše k privatizaci ODS zespodu,“ řekl Topolánek.

Na dotaz, zda stranu v regionech ovládají podnikatelské skupiny, uvedl: "To není obvinění, to je realita. To, že se někde střetává politika s byznysem, to je všude na světě, žádná čínská zeď tam neexistuje. Situace se zhorší v případě, kdy politika a byznys jedno jest.“ Podle Topolánka se to netýká jen ODS, ale celého Česka.  

Právě prorůstání byznysu do politiky je hlavní důvod, proč Topolánek a další usilují o změnu stanov. Zejména v Ústeckém kraji, odkud pochází zatím jediný předsedův vyzyvatel, místopředseda Petr Gandalovič, proběhly před loňským kongresem mohutné nábory "černých duší“. A to v táborech Gandaloviče i jeho regionálních soupeřů. 

Kongres se hodlá vypořádat s černými dušemi

Topolánek například kritizoval "kmotrovské praktiky“, kdy poslanci upřednostňují místní zájmy před rozhodnutím klubu. Počet delegátů kongresu z jednotlivých sdružení, kteří například volí vedení, je určován podle počtu členů. V minulosti se tak například stalo, že do příslušné organizace ODS vstupovali dělníci stavebních firem za pivo a oběd.  

Přípravu změny stanov měli na starosti místopředsedové David Vodrážka a Petr Bendl. Konkrétní návrh však alespoň oficiálně není na světě. Podle mluvčího ODS Martin Kupky, rozhodnutí bude až na samotném kongresu. Ve hře je několik variant. Ty radikálnější však nejspíš narazí u vlivných regionálních představitelů.

Jak se zbavit černých duší?
Jedna z možností je určení stropu. Od daného množství členů by už nerostl počet kandidátů.
Další variantou je, že by se množství delegátů odvíjelo od úspěchu ve volbách. ODS má podle Kupky už nyní intranetovou aplikaci, která umožní okamžitý přehled o tom, jak se vyvíjí počet členů strany. To by umožnilo grémiu a výkonné radě reakci.
Není také vyloučeno, že kongres dá výkonné radě, tedy nejvyššímu orgánu mezi sjezdy, výjimečné pravomoci. "Existuje invazivní způsob řešení, to znamená postupné rušení neprůhledných struktur, kde je podezření z černých náborů. A to je otázka odvahy výkonné rady,“ řekl Topolánek čtvrtečním LN.

Němcová: Jsme na křižovatce

K viditelným členům ODS, kteří tvrdí, že si Topolánek musí mandát potvrdit v hlasování, patří kromě členů vedení některých regionů například místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

"Očekávám, že si ODS uvědomí, na jaké křižovatce stojí a zda je s tím schopna a ochotna něco udělat,“ soudí o kongresu Němcová. Nechápe přitom, že Topolánek nyní mluví o pouhém usnesení, když chce silný mandát. 

Podle Němcové je jasné, že v případě programového kongresu "všechna usnesení budou přijata velkou většinou delegátů. Skoro bych řekla naprostou, protože vymezení se například proti komunismu nebo stanovení naší pozice v současné Evropě jsou principy, na kterých ODS vždycky stála“. Není tak podle ní myslitelné, že by "došlo k bojovému hlasování, v němž by se projevil silný nebo slabý mandát vedení ODS“. 

Nebezpečím je snaha Mirka Topolánka ovládnout během dvou dnů ideové směřování strany na desetiletí dopředu.
Boris Šťastný

Do Topolánka se ostře pustil poslanec Boris Šťastný. Skutečným nebezpečím ODS podle něj "je snaha Mirka Topolánka a úzkého okruhu jeho nejbližších ovládnout během dvou dnů ideové směřování strany na desetiletí dopředu“. 

Šťastný chce dát Julínkovy reformy k ledu

ODS podle Šťastného, který je místopředsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví, na kongresu nesmí připustit oživení návrhu zdravotnických reforem exministra Tomáše Julínka, "které nejenže se ukázaly jako nerealizovatelné, ale vedly k tak drtivým volebním porážkám, jaké už by ODS v budoucnu opravdu neunesla. Cítím za osobní politickou povinnost se takové reinkarnaci pokusit v zájmu ODS i českých pacientů zabránit“, prohlásil Šťastný. 

Volební kongres? Zanechme hrátek a buďme odpovědní, vyzývá Nečas

Topolánek se domnívá, že pokud by v únoru došlo na volební kongres, ODS volby prohraje s naprostou jistotou. Podobný postoj zastávají i další členové vedení, mezi nimi i místopředseda ODS Petr Nečas.  

"Pevně doufám, že zvítězí rozum a odpovědnost. To znamená, že zanecháme dětinských hrátek a uvědomíme si, že jsme stranou, která se má orientovat na programovou nabídku pro voliče a že naši političtí soupeři jsou v ostatních stranách, nikoli že je máme primárně hledat sami mezi sebou,“ řekl Nečas Právu s tím, že volební kongres považuje za neracionální a neodpovědné řešení jdoucí proti zájmům ODS. 

Rozložení sil před kongresem
Pro volební kongresJihočeský kraj
Plzeňský kraj
Ústecký kraj
Proti volebnímu kongresuStředočeský kraj
Liberecký kraj
Jihomoravský kraj
Olomoucký kraj
Zlínský kraj
Další regiony usnesení nepřijaly

Nečas bývá v projevech na kongresu kritický vůči kolegům, kteří spojují politiku s byznysem. Zdůraznil také, že ODS je podle něj jediná strana, která má odvahu problém černých náborů otevřeně označit, protože podobné situace řeší všechny strany.

Vyvarujme se vulgarit, zní na webu ODS

Členové ODS vedou už několik týdnů předkongresovou diskusi na webových stránkách. Například bývalý brněnský primátor a někdejší europoslanec Petr Duchoň vyzývá spolustraníky, aby na sjezdu nepoužívali vulgarity.

"Slova řečníků zcela jistě doputují i k uším, kterým nebyla primárně určena. Vyvarujme se tedy zbytečně silných až vulgárních projevů, které diskvalifikují nejen řečníka, ale bohužel i celou ODS," napsal Duchoň.

Příspěvky se ostře liší v názoru, zda mají stranické špičky skládat účty. "Názory vedení ODS nereprezentují plně názory řadových členů v oblastech," napsal například předseda místního sdružení Dolní Břežany Petr Lang.

Poukázal například na zařazení poslance Marka Bendy do týmu Vize 2020 pro oblast ústavní reformy, "který zvětšuje řádkování na své doktorské práci a přijde mu to normální. Normální by mělo být, že pan poslanec složí mandát, nebo mu vedení ODS taktně ukáže dveře ze Sněmovny", napsal Lang. Kritizoval i zvolení kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka místopředsedou pražské ODS.

Proti volebnímu kongresu se vyjádřila členka ODS v Děčíně Petra Bostlová. Při pročítání mnohých příspěvků ji prý jímá hrůza a doufá, že hlasy volající po volebním kongresu jsou pouze více slyšet: "Uvědomme si už konečně, že problémy, se kterými se potýkáme, nejsou vinou našeho předsedy, ale vinou naší vlastní."

Člen oblastní rady Mladá Boleslav a náměstek primátora Adolf Beznoska zase vyzývá k odvaze. "Moje maminka říkala, že jen nemoudří, bojácní, liknaví či v jiném oboru lidské činnosti nepoužitelní lidé nemají potřebu změn."

Místní rada ODS na pražské Hanspaulce a Babě se ptá, zda vedení ODS zvládá "běžný a přirozený mediální tlak a zda si jeho členové uvědomují, že jejich chování často negativně reprezentuje celou ODS". Věří, že má strana "zdravé a pravicové jádro".

Člen grémia europoslanec Jan Zahradil nevidí v ODS nikoho tak schopného, kdo by mohl Topolánka nahradit. Petr Gandalovič jím prý není. "Topolánek loni v demokratické soutěži vyhrál a má právo vést stranu dva roky. Pokud neuspěje, nechť dá mandát k dispozici a zvolme si nového předsedu po volbách,“ sdělil Právu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám