Hlavní obsah

Petici za odvolání Žáčka podepsal i exprezident Havel

Aktivista Stanislav Penc sbírá podpisy na petici, která požaduje odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Žáčka. Pencovi vadí, že ústav ve své nové publikaci o vzniku Občanského fóra ukázal na výtvarníka Josku Skalníka jako na informátora StB, aniž vyslechl Skalníkovu verzi příběhu. Petici už podle Pence podepsal například exprezident Václav Havel.

Článek

Svůj podpis připojil také historik Petr Blažek, který v ÚSTR dříve pracoval, či předseda Strany zelených Ondřej Liška.

"Jelikož se jedná již o několikáté manažerské a profesní selhání ze strany Ústavu pro studium totalitních režimů, žádáme Radu ÚSTR, která dohlíží na jeho činnost, aby se touto věcí zaobírala a bezodkladně odvolala současného ředitele a vyhlásila konkurz na nového," stojí v textu petice.

Žáčkova instituce vydala k 20. výročí Občanského fóra knihu, která dokumentuje jeho vznik. Publikace obsahuje i dobovou zprávu pro prvního náměstka federálního ministra vnitra Alojze Lorence, která podle autorů knihy "umožňuje identifikaci jednoho z důležitých informačních zdrojů totalitní moci o rané fázi vývoje Občanského fóra". Tímto informátorem byl údajně Skalník.

Skalníka nikdo nekontaktoval

Podle Pence autoři knihy Skalníka před jejím vydáním vůbec nekontaktovali, a ten se tak o jejich tvrzení dověděl až od novinářů. "Naši společnou historii nelze posuzovat pouze z dokumentů Státní bezpečnosti... Tento přístup k výkladu historie si státní instituce nesmí dovolit," stojí v petici, kterou údajně podepsali také občanský aktivista John Bok, výtvarník David Černý či režisér Břetislav Rychlík.

Mluvčí ÚSTR Jiří Reichl oznámil, že Skalník vystoupil na středečním křtu knihy a prohlásil, že StB nedonášel. S ústavem se prý dohodl na tom, že příští týden přijde do Archivu bezpečnostních složek a společně s jeho pracovníky bude dohledávat další materiály o své osobě. Poté prý ústav a výtvarník vydají společné prohlášení.

Předseda zelených Ondřej Liška potvrdil, že petici podepsal. "Jde mi ale o nakládání s informacemi ze strany ústavu, nikoliv o osobu a odvolání pana Žáčka," upřesnil. Dodal, že Žáčkovi svůj postoj vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám