Hlavní obsah

S odebíráním titulů na právech v Plzni pomůže exministr Špidlovy vlády

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Odebírání neoprávněně získaných titulů na plzeňských právech bude Západočeská univerzita konzultovat s Karlem Čermákem (74), někdejším ministrem spravedlnosti ve vládě Vladimíra Špidly.

Článek

„V pátek k němu jedu pro radu, slíbil, že nám s tím pomůže,“ řekl Právu rektor Josef Průša.

Nestraník Čermák byl v čele ministerstva od září 2003, kdy nahradil Pavla Rychetského, odcházejícího do čela Ústavního soudu. Ve funkci ale vydržel jen devět měsíců, v červnu 2004 Čermák rezignoval kvůli prohranému sporu o platy soudců. Nyní má v Praze advokátní kancelář zaměřenou na oblast autorského a obchodního práva i ochranu průmyslového a duševního vlastnictví.

Adeptů je zatím zhruba deset

Adeptů na odebrání titulu je zatím zhruba deset. To číslo uvedla v pondělí i ministryně školství Miroslava Kopicová s tím, že první jména čeká od rektora ZČU v nejbližších dnech.

„Jedná se o různá pochybení. Třeba neprokázali předchozí studium, neměli potřebné záznamy ve standardních listinných seznamech nebo se ukázaly závady ve složení komisí,“ řekl ve středu Právu Průša. Konkrétní jména podle svých slov nezná, komise, která podezřelá studia přezkoumává, je zavázána mlčenlivostí.

Téměř se stoprocentní jistotou se ale odnětí titulu týká poslance Marka Bendy (ODS), který sám přiznal, že jeho rigorózní práce rozsahem neodpovídá předepsaným normám. Spekuluje se i o dalších jménech, například o bývalém veliteli plzeňských strážníků Luďkovi Hosmanovi, někdejším proděkanovi plzeňských práv Ivanu Tomažičovi, předsedovi akademického senátu fakulty Danielovi Teleckém či o tamním učiteli Janu Kavkovi.

Ombudsman Otakar Motejl ve středu v Plzni uvedl, že je teoreticky možné tituly odebrat, pokud jsou výrazem vyššího stupně odbornosti. „Pokud je titul pouze dokladem, že dotyčný něco absolvoval, bude to možné jen obtížně,“ sdělil.

Neoprávněně získané tituly chce Kopicová odebírat formou správního řízení, dotčený člověk se podle ní bude moci obrátit na soud. „Pokud tato jména dostanu, začneme konat, to znamená začneme proces případného odebírání diplomů, protože tak jsme to slíbili a tak to také uděláme,“ uvedla.

Soud v Plzni vrátil primátorce Ivaně Řápkové žalobu proti ZČU, kterou se domáhá miliónového odškodného za zveřejňování podle ní nepravdivých údajů o jejím studiu na plzeňských právech. Žádá o doplnění dalších náležitostí. Případem by se mohl zabývat na začátku roku 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám