Hlavní obsah

Popálená Natálka po osmi měsících poprvé promluvila

– Ostrava
Právo, Novinky, Aleš Honus, Lubomír Holuša

Tříletá Natálka, která letos v dubnu při žhářském útoku na dům své rodiny ve Vítkově utrpěla rozsáhlé popáleniny, ve středu mohla poprvé po osmi měsících promluvit. Právu to ve středu večer potvrdila její matka Anna Siváková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Popálená Natálka

Článek

„Dnes jsem byla Natálku navštívit v nemocnici, a když jsem jí ukázala panenku, tak řekla mimi. Po chvíli řekla ještě máma, a když jsem jí ukázala pejska, tak řekla haf. Byly to její první slova od toho požáru,“ řekla Právu šťastná matka.

Dodala, že vhledem ke stále lepšímu zdravotnímu stavu Natálky lékaři možná už koncem týdne rozhodnou o přeřazení z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj. „Od pátku budu s Natálkou zase v nemocnici a začneme pomalu cvičit, aby se mohla začít učit chodit. Možná už je jenom otázka několika dní, než Natálka udělá první krok,“ dodala Siváková.

Ve středu lékaři popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava odstranili Natálce kanylu z průdušnice, která jí usnadňovala dýchání, ale zněmožňovala řeč. "V tuto chvíli už je její tělo téměř zhojené, po vytažení kanyly bude ještě dva až tři dny na jednotce intenzivní péče. Poté se jí budeme snažit přeložit na standardní oddělení, kde může být s maminkou. Pokud bude zahojena během dvou týdnů, může klidně jít domů," řekla České televizi primářka popáleninového centra Zdena Crkvenjaš.

V krátké době jde už o několikátou dobrou zprávu pro rodinu – před několika týdny lékaři Natálce transplantovali poslední část nové kůže, v pondělí se rodiče Natálky přestěhovali do nového domova a ještě týž den dostali od prezidentské kanceláře informaci, že Václav Klaus omilostnil Natálčina otce Pavla Kudrika, který byl loni odsouzen k ročnímu vězení za krádež. [celá zpráva]

Za svou péči o Natálku mohou lékaři z popáleninového centra fakultní nemocnice obdržet ocenění Gypsy Spirit, na něž je nominovala komise rozhodující o jeho přidělení za čin roku směřující k záchraně života. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám