Hlavní obsah

Paroubek se omluvil Pavlatovi prostřednictvím článku v Právu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se nakonec omluvil televiznímu radnímu Josefu Pavlatovi za to, že se na něj mylně obořil kvůli výroku, který nepronesl. Pavlatu osočil, že byl v 80. letech ve vězení za rozkrádání majetku. Omluvu Paroubek uvedl v komentáři, který vyjde ve čtvrtečním Právu

Článek

„Na tiskové konferenci 17. listopadu jsem se dopustil omylu a spletl si autora hloupého výroku „sociální demokracie je porodní bábou komunismu“ Michala Pavlatu s jeho bratrem, bývalým senátorem ODS Josefem Pavlatou. Tento omyl uznávám a Josefu Pavlatovi se omlouvám. A omlouvám se za argumenty, které jsem použil, protože se týkaly výhradně jeho bratra,“ píše Paroubek v komentáři pro Právo, který vyjde ve čtvrtek.

Předseda ČSSD se v textu nevyhnul kritice Práva, vadí mu, že se věnovalo jeho slovnímu ataku na Pavlatu. „Můj omyl však na Michalem Pavlatou vyřčené hlouposti nic nemění, a považuji za potvrzení mých obav o stav českých médií, pokud píší (abych byl přesný, je to jen Právo) o ostudě ve vztahu k mému omylu a nikoliv ve vztahu k autorovi onoho hloupého výroku (vlastně ne jen jednoho hloupého výroku),“ uvedl Paroubek.

Předseda ČSSD se ve středu za záměnu Michala a Josefa Pavlatových omluvil. V úterý ale o Josefu Pavlatovi řekl: „Já bych jenom chtěl na adresu pana Pavlaty a organizátorů té konference říci, že si snad měli vybrat někoho lepšího jako mluvčího a také jako toho, kdo bude sedět v předsednictvu té konference. Pan Pavlata byl v roce 1986 odsouzen za rozkrádání majetku. Myslím si, že tehdy, zřejmě, když byl ve vězení, tak tak trošku objevil jakési protikomunistické sklony a možná, že se i stal disidentem.“

Televizní radní Pavlata ale upozornil, že skutečnost je zcela jiná, než tvrdí Paroubek, žádného rozkrádání se nedopustil. Šlo podle něj o perzekuci ze strany komunistů, což potvrdil už v roce 1996 jeho obhájce Otakar Motejl: „Musím říci, že z hlediska práva je Pavlatovo tehdejší odsouzení zahlazené. Komunistům šlo zřejmě o to Pavlatu zlikvidovat“.

Reklama

Výběr článků

Načítám