Hlavní obsah

Pro Zifčáka jsem nepracovala a smrt Šmída byl můj výmysl, tvrdí Dražská

– Praha
Novinky, rei

Žena, která 18. listopadu 1989 zmobilizovala stávkové hnutí po brutálním zásahu pořádkových sil proti studentskému průvodu na Národní třídě v předchozí den, prý pro tehdejší státní bezpečnost nikdy nepracovala. Drahomíra Dražská, která tehdy vypustila do světa falešnou zprávu, že při zákroku policie zemřel student Martin Šmíd, v ČT po 20 letech řekla, že si všechno vymyslela.

Foto: Profimedia.cz

Agent Zifčák seděl v první řadě před policejním kordonem na Národní třídě. Ilustrační foto

Článek

„Byl to můj výmysl,“ uvedla Dražská, která se nechtěla ukázat před kamerou, protože si prý dodneška lidé o ní myslí, že pracovala pro státní bezpečnost, což tvrdí i někdejší agent StB Ludvík Zifčák. Nepravdivé tvrzení jí značně komplikuje život, řekla.

„Nikdy jsem pro nikoho nepracovala, ani nebyla členkou žádné strany. To jméno jsem si vymyslela, žádného takového člověka jsem neznala,“ doplnila Dražská s tím, že se omlouvá rodině a všem přátelům Martina Šmída, tehdejšího studenta, kterého předčasně pohřbili.

Na dotaz, co si myslí o Zifčákově tvrzení, uvedla: „Toho jsem neznala, poprvé jsem o něm slyšela, když mě v 90. letech vyslýchala vojenská rozvědka. Tak jako já jsem si vymyslela smrt Martina Šmída, tak si on (Zifčák) vymyslel, že jsem pod ním pracovala“.

Dražská rovněž přiznala, že v minulosti brala drogy, ovšem od prosince 1986, kdy se podrobila léčení, se jich nedotkla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám