Hlavní obsah

Paroubek vzpomínal: vždy jsem se považoval za socialistu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD si v pondělí připomíná dvacáté výročí svého obnovení. Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek zavzpomínal, jak se v listopadu 1989 podílel na znovuvybudování strany. "Považoval jsem se vždy za názorového socialistu," vyznal se Paroubek.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vystoupil na slavnostním setkání strany, na kterém si sociální demokraté připomněli 20. výročí obnovení své nezávislé činnosti v Československu.

Článek

Sociální demokraté se v pondělí odpoledne sešli na pražském Žofíně, aby si připomněli, jak byla před dvaceti lety jejich strana obnovena. Stalo se tak 19. listopadu 1989. Lídr ČSSD Paroubek ve své projevu prozradil, jak se podílel na obnově strany.

Uvedl, že sametová revoluce patří v jistém smyslu k nejkrásnějším období jeho života. 19. listopadu 1989 se dozvěděl o tom, že se obnovuje ČSSD. „Považoval jsem se vždy za názorového socialistu,“ řekl Paroubek, který byl za normalizace v letech 1970 až 1986 členem Československé strany socialistické. Ta byla součástí oficiální Národní fronty.  

Podle svých slov 20. nebo 21. listopadu 1989 vstoupil do dění při vzniku ČSSD. Zpočátku fungovali obnovovatelé sociální demokracie v jednom z pražských bytů, později se přesunuli do kancelářských prostor na Václavském náměstí.

Tehdy, v prosinci 1989, Paroubek, jak prozradil, poprvé viděl Petru Buzkovou, která obětavě vyřizovala poštu strany. „Začínali jsme prakticky z ničeho,“ uvedl Paroubek ve vzpomínce. „Peněz  mnoho nebylo, ale iniciativa lidí v okresech byla neuvěřitelná,“ sdělil také.

Vyzdvihl přitom úlohu rakouských socialistů, kteří v počátcích ČSSD finančně vypomohli. Podle Paroubka dali do vínku tři milióny rakouských šilinků. Předseda ČSSD dále vyzdvihl růst jeho strany, fakt, že za její vlády vstoupila ČR do NATO a EU.

Paroubek se nevyhnul ani současnosti. Kritizoval konkursní mafii, Ústavní soud, skandály v armádě, děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila a tradičně také již média. Ta podle něj prý referují o ČSSD zkresleně a proto si musí strana dávat inzeráty. „Komunisté neznají slovo pokora,“ zkritizoval pak KSČM za její prohlášení k 17. listopadu 1989.

ČSSD pojala vzpomínku na listopad 1989 a své obnovení ve velkém stylu. Od pondělí do středy pořádá na pražském Andělu tiskové konference a debaty s občany okořeněné o interaktivní prvky, vydala také dvě brožury na křídovém papíře. Na Žofíně pak v pondělí zazněly kromě projevů verše Jaroslava Seiferta v podání herce Ivana Vyskočila.

Reklama

Výběr článků

Načítám