Hlavní obsah

Předražení justičního paláce o miliardu není trestný čin, rozhodla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Kvůli prodražené stavbě brněnského justičního paláce nemá být nikdo obviněn. Protikorupční policie dospěla k závěru, že se v kauze nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu. Stavba paláce se prodražila o více než miliardu.

Foto: ČTK

Justiční palác v Brně

Článek

Případem se má zabývat ministerstvo financí s podezřením na spáchání správního deliktu porušení rozpočtové kázně. V pondělí to řekla mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

"Protože zdrojem financování stavby Justičního paláce v Brně byl ze 100 procent státní rozpočet a protože v případu došlo k navýšení původně plánovaných nákladů, odevzdává policejní orgán tímto rozhodnutím věc do kompetence Ministerstva financí ČR a jeho daňových orgánů," uvedla k policejnímu rozhodnutí Válová.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vloni zjistil, že chyby a nedostatky Krajského soudu v Brně při řízení projektu výstavby brněnského justičního paláce a nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost ministerstva spravedlnosti způsobily, že předpokládané náklady 786 miliónů korun vzrostly na více než dvě miliardy korun.

Areál vyrostl na zelené louce u řeky Svratky v jižní části města a stavba se oproti původním plánům více než dvojnásobně prodražila. Komplex náleží soudům a státním zastupitelstvím pro Brno-město a Brno-venkov, které dosud pracovaly na různých místech a měly dlouhodobé kapacitní problémy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám