Hlavní obsah

Voják se znaky SS na uniformě možná dezertoval z cizinecké legie

– Praha

Jeden z českých vojáků, kteří v Afghánistánu nosili na přilbách symboly jednotek SS, možná dříve dezertoval z francouzské cizinecké legie. Nacistické symboly navíc možná nosil už během své předchozí služby v Kosovu. Náměstek ministra obrany Jan Fulík v neděli v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce tuto informaci o Hynku Matonohovi přímo nepotvrdil, ale dosavadní zjištění tomu podle něho nasvědčují. Vyšetřování pokračuje, uvedl.

Článek

"Máme indicie, které nasvědčují tomu, že to tak skutečně je," řekl Fulík. Ministerstvo podle něj vyšetřování případu ukončí do 14 dnů. "Pak se chceme jednoznačně rozhodnout o budoucnosti vyšších řídících důstojníků," řekl.

Matonoha působil v brigádě rychlého nasazení v afghánské provincii Lógar. Na přilbě tam nosil symbol brigády SS Dirlewanger. Média přišla také s informací, že údajně zfalšoval své maturitní vysvědčení.

Nacistické symboly v Lógaru podobně používal i další voják Jan Čermák. Ministr obrany Martin Barták kvůli tomu nechal oba propustit z armády. Zároveň postavil mimo službu jejich velitele Petra Procházku a generála Jiřího Halašku zodpovídající za velení vojsk v operacích a to do doby, než se případ vyšetří. [celá zpráva]

Pokud by se potvrdilo, že Matonoha nosil nacistické symboly už při dřívějším působení v Kosovu a armáda navíc nevěděla o jeho dezerci z francouzské cizinecké legie, šlo by o velmi vážný problém, připustil dnes Fulík. Ministerstvo i vedení armády totiž zdůrazňuje, že šlo o selhání jednotlivců, které by nemělo vrhat stín na celou armádu.

Fulík dnes nicméně připustil, že obrana si je vědoma systémových problémů, které mohly vést k přijetí problematických vojáků. "Ti tři vojáci propuštění v posledních dnech byli přijati v letech 2001 a 2002. V té době platil systém, který poskytoval určitou míru filtrace, a dnes vidíme, že nebyla dostatečná," řekl.

Jeden skandál za druhým

Počátkem týdne musel z armády odejít také Lukáš Sedláček, jenž se přiznal, že spoluzakládal a pomáhal cvičit extremistickou organizaci White Justice. Ta údajně připravovala teroristické útoky a plánovala únosy policistů a "vysoce postavených Židů".

Armáda v posledních dnech čelila i dalším skandálům. Vojáka podezřelého z výroby a distribuce drog dnes zadrželi příslušníci Vojenské policie a Policie ČR. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám