Hlavní obsah

ČR nemá vyspělou demokracii, myslí si většina lidí

Novinky, rei
Praha

Češi si myslí, že nežijí ve vyspělé demokracii. Většina z nich je zklamána politikou a korupcí, které dvacet let po pádu totalitního režimu považují za největší problémy země. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP.

Článek

S politickou reprezentací je spokojeno pouhé procento respondentů a dalších devět procent uvedlo, že jsou spíše spokojeni. Rozhodnou nespokojenost ale vyjádřilo 52 procent lidí a 33 dalších uvedlo, že se přiklání spíše k nedůvěře.

„Spokojení s politickou reprezentací jsou zejména podnikatelé s nadstandardními příjmy žijící v Praze, Středočeském kraji, Brně a Ostravě,“ uvedla společnost ve zprávě. Dodala, že tato skupina tvoří v řadách spokojených téměř dvoutřetinovou většinu.

Foto: SANEP, Novinky

To, že země nemá vyspělou demokracii, si myslí 60 procent Čechů. Kromě politiky a korupce je podle nich problémem lhostejnost. Ekonomickou krizi zmínila necelá desetina dotazovaných.

Patnáct procent lidí si myslí, že za minulého režimu se žilo lépe. „Tento názor sdílí voliči ČSSD a KSČM starší 58 let,“ uvedla SANEP.

Foto: SANEP, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám