Hlavní obsah

Klaus na Havlově koncertě ocenil jeho roli v roce 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus na koncertě k 20. výročí sametové revoluce, pořádaném jeho předchůdcem Václavem Havlem, ocenil Havlovu roli při v událostech v roce 1989. Klaus ji označil za ústřední. Koncertu se zúčastnilo také množství zahraničních osobností.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

"Pro mne je jedna věc jistá. Události, které se staly před dvaceti lety, jsou spjaté s jednou osobou a to je můj předchůdce v prezidentském úřadě Václav Havel. Chci mu za vše, co vykonal pro znovunabytí naší svobody, poděkovat," řekl prezident.

Klaus, který na Pražském hradě žádnou akci k 17. listopadu nepořádá, pochválil také charakter Havlovy oslavy revoluce. Je podle něj dobře, že v Česku volíme "méně okázalé akce", které se týkají bezprostředně těch, kteří "u toho tehdy byli". Takový způsob je mu prý milejší než "grandiózní akce", jako byly oslavy pádu zdi v Berlíně.

Foto: Repro ČT, Novinky

Zleva: Václav Havel, Madeleine Albrightová, Václav Klaus, Dagmar Havlová a další hosté.

Koncertu v bývalém kostele svaté Anny se účastnili i někteří Havlovi přátelé ze zahraničí, mezi nimi hudebníci Lou Reed a Suzanne Vega či bývalý polský disident a nynější šéfredaktor novin Gazeta Wyborcza Adam Michnik. Vystoupila i písničkářka Joan Baezová a sopranistka Renée Flemingová. 

Foto: Repro ČT, Novinky

Lou Reed na Havlově koncertě zahrál I'm Waiting For My Man.

Z videozáznamu Havla pozdravil bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov, tibetský duchovní dalajláma či prezident USA Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová. Připojili se i muzikanti Peter Gabriel, Mick Jagger, Bob Geldof a Bono Vox.

Všichni účinkující společně zazpívali spirituál Oh, Freedom. Havel jej věnoval "občanům Severní Koreje, Barmy, Tibetu, Běloruska, Íránu, Dárfúru, Zimbabwe, Kuby, Venezuely a dalších zemím, kde žijí lidé pod útlakem".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám