Hlavní obsah

Topolánek přiznává, že ODS není v pořádku

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mirek Topolánek v rozhovoru pro Právo hovořil o problémech v ODS, které mohou mít i dopad na výsledek voleb. Zmiňoval i privatizaci strany zdola nebo kmotrovské praktiky. Jeho pohled shrnuje věta: "Musím říct, že ta strana není v pořádku, dlouhodobě o tom mluvím právě já."

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek

Článek

V čem to spočívá?

Není v pořádku z několika důvodů, spíše kvůli vnitřním mechanismům, kvůli tomu, co já nazývám privatizací ODS. To jsou černé nábory, to jsou nejrůznější velrybářské metody, to jsou věci, které opravdu požírají tu stranu.

Narážíte na místopředsedu Petra Gandaloviče, který je ochoten proti vám kandidovat?

Velrybář je terminus technicus. S tím začala dokonce jeho protistrana, to vůbec není podstatné. Já to v žádném případě personifikovat nebudu. Tvrdím, že pocit nespokojenosti vyvěrá z toho, že ti lidé dostávají chybné informace. Pokud čtou pouze noviny, pak žádné kvalitní informace dostat nemohou, protože média zajímají jenom ty střety a málokdy se doberou podstaty. Za druhé to je řízená a v některých regionech velmi dobře řízená kampaň.

Alternativy k Topolánkovi typu Gandalovič a Němcová pro ODS problém neřeší.
Mirek Topolánek

ODS tím musí projít. Má osoba v tom vůbec není důležitá, protože ten proces je daleko hlubší. Pokud ODS vyjde posílená, opravdu se jí podaří dát vedení velmi silný mandát v oblasti programové, to znamená schválení Vize 2020, tak potom se odvažuji tvrdit, že volby v květnu můžeme vyhrát.

Nicméně může to dopadnout i jinak. Ty personální hrátky, které mají nahradit určitý nedostatek ideové sevřenosti, mohou způsobit, že strana nepůjde do voleb připravená. Pokud půjde s jiným vedením, tak to nebude mít podle mne čas na to, aby natolik změnilo obraz strany po vnitřních šarvátkách, že by šla jednoznačně do vítězných voleb. Můžu se mýlit. Mě to pořád baví, když bude zájem, tak to budu dělat, když ten zájem nebude, tak to dělat nebudu.

Co vůbec soudíte o Gandalovičově rozhodnutí jít do souboje o šéfa strany?

Za vše hovoří to, že jsem ho zařadil do týmu, který bude připravovat program pro volby v příštím roce a Vizi 2020. Nevím, pod jaký tlak se v tom regionu Gandalovič dostal, jak dalece to myslí vážně, nicméně odvažuji se tvrdit, že alternativy k Topolánkovi typu Gandalovič a Němcová pro ODS problém neřeší.

Když mluvíte o privatizaci ODS zdola, je to docela vážné obvinění, že jsou někteří řízeni podnikatelskými skupinami.

To není obvinění, to je realita. To, že se někde střetává politika s byznysem, tak to je všude na světě, žádná čínská zeď tam neexistuje. Situace se zhorší v případě, kdy politika a byznys jedno jest. To znamená, že už nejde jenom o ten průnik, s kterým bojují exekutivy na celém světě, ale že se jedná o ztotožnění. Pak to začíná ohrožovat společnost a mám pocit, že to není doména ODS. To je realita v České republice současné doby. Já neříkám, že všichni ti, co stojí proti mně, jsou nějací zkorumpovaní byznysmeni, ono to tak jednoduché není. Nicméně ty ekonomické zájmy – a znovu se to netýká jenom ODS – to je něco, s čím budu bojovat. Můžou o mně psát sebehanlivější články, můžou psát, jak někde Rath řekl, že jsem hlavou mafie, nicméně to, že s tím já budu bojovat, je pravda.

Na zasedání výkonné rady jste údajně přirovnal regionální představitele k mafiánům. Je to pravda?

Já jsem to řekl samozřejmě jinak. Uvedl jsem, že pokud někdo zavazuje své vlastní poslance k hlasování, které má výsostně charakter centrální – je to hlasování, na kterém se shodne klub a ten si to vydiskutuje – a region čistě z lokálních důvodů zavazuje své poslance, kteří mají svoji kompetenci, svoji autonomii, tak to pokládám za kmotrovské praktiky. To jsem řekl, to je pravda.

Kandidatura Karla Schwarzenberga vyvolává velké pnutí, protože ODS je zvyklá v Praze na snadná vítězství.
Mirek Topolánek

Tento týden jste ironicky komentoval výsledky pražského regionálního sněmu, kde obhájil funkci šéfa v Praze váš dlouholetý rival, primátor Pavel Bém. Uvedl jste: „Jestli je to pozitivní pro stranu? Záleží pro kterou. Nová pražská sestava ODS naznačuje, že pro jinou...“ Jak jste to myslel?

Pokládám situaci v Praze za velmi složitou. Kandidatura Karla Schwarzenberga vyvolává velké pnutí, protože ODS je zvyklá v Praze na poměrně snadná vítězství a to tak snadné v příštím roce být nemusí.

Takže duo prvního místopředsedy Davida Vodrážky, který je v Praze lídr, a dvojky na kandidátce Béma to podle vás nezvládne?

Já to takhle neumím říct. Nemyslím, že to je o té kandidátce do Poslanecké sněmovny. Je to celkově o pražské politice, pražských problémech, o tom, jakým způsobem se my v Praze prezentujeme. V tomto smyslu to budou mít kandidáti v tomto regionu složitější než před čtyřmi lety, kdy na prvních místech byli Topolánek, Bürgermeister, Talmanová. Získali takový počet preferenčních hlasů, že fakticky volby dopadly obrovským vítězstvím. Nikdy nechci být špatným prorokem, přeji všem, aby tu pozici ustáli, aby ODS v Praze uspěla. Respektuji výsledek sněmu, teď už bez ironie, kterou jsem si dovolil, protože obecně se mi zdá, že z politiky kvůli digitalizaci médií a krátkým zprávám se vytratil vtip, humor, ironie a sarkasmus. Musím říct, že mně to chybí.

Celý rozhovor čtěte v sobotním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám