Hlavní obsah

Firma Dalíkova známého kupuje Annonci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší české inzertní noviny a jejich internetovou verzi se chystá koupit firma, v jejímž představenstvu sedí Jaroslav Veverka, známý lobbisty Marka Dalíka. Právě Veverka přitom Dalíka kdysi seznámil s šéfem občanských demokratů Mirkem Topolánkem, jenž se s Veverkou občas radil.

Článek

Záměr koupit list, který na počátku 90. let způsobil poprask na československém mediálním trhu „inzercí zdarma“, vyplývá ze zhruba dva týdny starého ručitelského prohlášení uloženého na Městském soudu v Praze. Podle dokumentu společnost Annonce Holding, a. s. má v úmyslu převzít obchodní podíly ve firmě Annonce Publishing, s. r. o. Za kolik, není jasné, jelikož cena nebyla v prohlášení specifikována.

Vydavatelem listu Annonce je Annonce Publishing, kterou podle obchodního rejstříku až do letošního roku vlastnil Josef Kudláček, někdejší vydavatel pravicového Českého deníku - v květnu 2007 navíc jako jednatel s 30procentním podílem přibyl Libor Brož.

Kudláček Český deník profiloval jako ostře pravicový list. Tehdejší premiér Václav Klaus do něj zpočátku pravidelně přispíval, ale pak se s Kudláčkem rozešel. ČD později zanikl. Kudláček pak využíval Annonci, kterou založil po návratu z emigrace, k ostrým útokům, a dokonce i výhrůžkám na Klausovu adresu.

V září 1999 v listu napsal inzerát, kde nabízel za odstranění tehdejšího předsedy Sněmovny a šéfa ODS Klause pět miliónů Kč. „V cestě ČR k civilizovanému světu stojí jediná věc: Václav Klaus. Když se někomu podaří odstranit Václava Klause z politické scény, bude vyplacen tučnou finanční částkou, a to pěti milióny korun ze zvláštního účtu,“ napsal Kudláček.

List má potíže

V ručitelském prohlášení se píše, že kdyby se nepřevedly obchodní podíly, nedošlo by „k významnému posílení finančních zdrojů společnosti Annonce Publishing, s. r. o., nebylo by možné financovat potřebné investice pro udržení úrovně tržního podílu v segmentu podnikání společnosti a nebylo by možné zvrátit dlouhodobý pokles výnosů z inzertní a reklamní činnosti, což by mohlo ohrozit existenci společnosti v následujících letech“.

Hospodářské výsledky Annonce Publishing se zhoršují. V roce 2005 měla zisk šest miliónů, v roce 2006 to bylo 4,3 miliónu Kč, o rok později 3,6 miliónu Kč a loni pouhých 340 tisíc korun.

Podle tiráže sídlí redakce novin na pražské adrese Loretánské náměstí 109/3, tedy na stejném místě jako firma Annonce Holding (té objekt podle výpisu z katastru nemovitostí patří), která byla založena v září 2008.

Členem představenstva Annonce Holding se stal letos v září Veverka, majitel projekční firmy Noen, a členem dozorčí rady Martin Novotný. Obě tato jména spojuje vztah k Topolánkovi či Dalíkovi.

Novotného jako předsedu představenstva nahradil Dalík v PR firmě New Deal Communications, již vede dodnes, Novotný pak jako místopředseda představenstva společnosti pracoval až do roku 2004, jeho jméno se objevilo i ve Veverkově společnosti Noen.

Veverka působil jako jeden z pěti neplacených poradců Topolánka. Sám expremiér v lednu 2005 redaktorovi MF Dnes ohledně svého týmu řekl: „Oni jsou spíše přátelé než standardní poradci. Bavím se s nimi, když je potřeba.“

V ČT Veverka před časem přiznal, že Dalíka k Topolánkovi přivedl on sám: „Kdo ho seznámil s Mirkem? Asi já, protože jsem kdysi Marka poznal v Unexu, kde jsme vybírali PR agenturu, aby pro nás něco dělala.“

Svými kontakty s Veverkou se netajil ani Dalík. „Já jsem Veverku znal tehdy jako obchodního ředitele Unexu Uničov,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám