Hlavní obsah

Topolánek popřel, že se nabízel jako eurokomisař

Praha

Sociální demokraté údajně kývli na dohodu s ODS o eurokomisaři Štefanu Fülem ze strachu, že ODS prosadí kandidaturu předsedy Mirka Topolánka. Tak vysvětloval pro ČTK ochotu ČSSD nominovat Füleho člen vedení soc. dem., který nechtěl být jmenován. Obě strany však takovýto výklad zpochybnily.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandr Vondra a Mirek Topolánek, ani jeden z nich do Bruselu nezamíří.

Článek

„Topolánek na schůzce s Paroubkem v neděli navrhl na eurokomisaře sebe a sháněl podporu,“ řekl zdroj. Paroubek už ve středu na dotaz Práva reagoval: „Na to si nevzpomínám.“

A Topolánek v rozhovoru, který vyjde v sobotním Právu, k  úvahám, že by se mohl stát eurokomisařem, ve čtvrtek uvedl: „Já jsem byl ve hře přece od začátku. Srdnatě jsem to odmítal. Úvaha, že by mě někdo mohl nominovat na poslední chvíli, se prostě objevila, nicméně politicky byla natolik nereálná, že jsme s ní ani nekoketovali.“ Topolánek popřel, že by své jméno sám při jednáních nabízel.

Jak už Právo informovalo, před několika měsíci se dohodl Topolánek s Paroubkem, že poražený z podzimních voleb by šel do Bruselu. Volby se ale nakonec neuskutečnily. Nakonec kandidátem ODS byl Alexandr Vondra.

Zelení to se Švejnarem překombinovali

Podle předsedy zahraničního výboru Sněmovny Jana Hamáčka zelení příliš tlačili na nominaci Jana Švejnara. Neoficiálně prý přiznali, že to překombinovali. Bylo už ale pozdě, protože dohoda ČSSD a ODS o Fülem byla uzavřena.

„Výsledek je jasný, na komisaře nebude navržen Vladimír Špidla, ale jakýsi pan Füle, což dokazuje, jak tristní je stav české politické scény," komentoval tahanice soc. dem. z Ústecka Jaroslav Foldyna.

„Sociální demokracie se příliš rychle vzdala Vladimíra Špidly,“ soudí i poslanec ČSSD Karel Šplíchal.

Špidla možná v Bruselu zůstane

Podle Hamáčka není teď třeba shánět trafiku. Také Šplíchal soudí, že Špidla s uplatněním nebude mít problém. „Není ani dobré o tom v tuto chvíli mluvit. Nebude v sociální nouzi. Nikdy jsem nebyl v jeho fanklubu. Ale není to už dnes člověk, kterému bychom měli nabízet trafiku. On si najde uplatnění sám a nebo se ho chopí členská základna,“ uvedl Foldyna.

Špidla dostal nabídku od Paroubka kandidovat do Senátu. O tom podle Špidly mluvili i někteří jihočeští soc. dem. Špidla ale nevylučuje, že by zůstal v Bruselu.

„Já se rozhoduji na základě těchto dvou úvah: Kde budu nejúčinnější ve prospěch evropského sociálního modelu a účasti ČR na evropském projektu,“ řekl ve čtvrtek v ČRo.

„Myslím si, že v oblasti sociální politiky můžu něco nabídnout.  A stejně tak ve vztahu Česká republika - Evropská unie mám zkušenosti, které hned tak někdo nemá. Takže hledám, jak je nejlíp využít,“ řekl Špidla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám