Hlavní obsah

Ústavní soud dal notáři novou šanci na milióny za Lidový dům

Právo, pko

Vítězství slavil ve středu u Ústavního soudu (ÚS) notář Václav Halbich, který byl jedním ze tří právníků, kteří pro ČSSD vyhráli spor o Lidový dům. Za svou práci ale notář nedostal zaplaceno. ÚS nyní rozhodl, že verdikty nižších soudů jsou neplatné, neboť bylo porušeno Halbichovo právo na spravedlivý proces a že došlo k porušení jeho práva na majetek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Případ se váže na vleklý spor právníka Zdeňka Altnera a ČSSD, který od strany požaduje za vyhraný soud o Lidový dům odměnu a smluvní pokuty ve výši 20 miliard korun. Halbich požaduje „pouze“ 18,6 miliónu. Sám Altner se k soudu sice dostavil, jeho výslech se ale nekonal, neboť soudci jej označili za nadbytečný důkaz.

Halbich spolu s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem přistoupil k mandátní smlouvě, kterou Altner uzavřel se sociálními demokraty. Po úspěšném skončení procesu však vyvstal spor o to, jakým způsobem ČSSD předá právníkům odměnu a kdo je vlastně jejím věřitelem.

Nakonec strana poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila zhruba na 50 miliónů. Další dvě třetiny dala ČSSD do soudní úschovy, kde jsou peníze uloženy dosud. Jde také o Halbichův podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám