Hlavní obsah

Havel se postavil za EU a odmítl měnit morálku za hospodářský prospěch

– Brusel
Novinky, Jaroslav Soukup

Bývalý prezident Václav Havel vystoupil u příležitosti 20. výročí pádu komunistických režimů ve střední a východní Evropě v Evropském parlamentu. Havel mimo jiné podpořil další evropskou integraci a nepřímo se vyslovil proti názorům prezidenta Václava Klause, který v souvislosti s přijetím Lisabonské smlouvy kritizoval ideu sdílené svrchovanosti. Poslanci Havlovo vystoupení ocenili potleskem ve stoje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Havel na archivním snímku

Článek

"Cítím-li se být Evropanem, neznamená to přece, že přestávám být Čechem. Je tomu právě naopak: jakožto Čech jsem i Evropanem," upozornil bývalý prezident a vyslovil se pro to, aby se národní i evropská suverenita doplňovaly.

Jsme na jedné lodi

"Sdílená suverenita nikdy není úplná," upozornil exprezident a dodal, že dělení na "my" a "oni", kterými jsou myšleni "zlí cizáci v Bruselu", je nepatřičné. "My jsme tam taky," upozornil Havel, podle něhož je další integrace Evropy a EU nutná i z pragmatického hlediska, neboť si to vynutí vývoj světa a společnosti.

"Jsme na jedné lodi a ta loď má dobrý směr. A bude ho mít, dokud všichni její pasažéři ponesou sdílenou odpovědnost a nebudou tedy hrát každý jen svou hru a jen sám za sebe." dodal.

Ekonomika není všechno

Havel se ve svém vystoupení zamyslel nad tím, jak učinit Evropskou unii inspirativní. Podobně jako před časem vyzval k opuštění "kultu zisku" a adoraci růstu pro růst samotný.

Jako bývalý disident neopomněl připomenout i to, že chce-li EU pěstovat partnerské vztahy s dalšími státy, musí jít o svazek založený na rovnosti a upřímnosti. "Kvůli plynu nelze zapomenout na zavražděné novináře," připomněl Havel princip solidarity.

"Zlu nelze ustupovat," uvedl bývalý prezident a dodal, že zlo ze své podstaty využije každý ústupek ve svůj prospěch.

Havel byl v Bruselu dotázán i na jméno příštího českého eurokomisaře Štefana Füleho. Bývalý prezident ho považuje za dobrého kandidáta a jeho komunistická minulost a studia v Moskvě mu nevadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám