Hlavní obsah

Füle: Budu usilovat o portfolio dopravy nebo vědy a výzkumu

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládní kandidát na eurokomisaře Štefan Füle, který má v úřadu letos nahradit Vladimíra Špidlu (ČSSD), ve středu předstoupil před sněmovní výbor pro evropské záležitosti a představil mu své ambice na komisní resorty. ČR podle něj nemá nejlepší vyhlídky, usilovat ale bude například o dopravu nebo vědu a výzkum. Výbor k Füleho nominaci nepřijal žádné usnesení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Füle

Článek

Současný ministr pro evropské záležitosti Füle přiznal, že možnosti portfolií pro ČR nejsou nejlepší. Podle svých slov bude usilovat o oblast rozšiřování EU, regionální politiku, životní prostředí, dopravu či vědu a výzkum.

Šanci získat portfolio energetiky, o níž dříve někteří politici polemizovali, Füle nevidí jako velkou. Poslední slovo o resortech nicméně bude mít šéf Evropské komise José Manuel Barroso, dodal ministr.

Výboru ho představil premiér Jan Fischer a připomněl poslancům, že Česko v současné situaci nemá času nazbyt. "Česká republika je předposlední zemí, která zatím oficiálně neodeslala do Bruselu jméno svého eurokomisaře,“ zdůraznil Fischer, přestože výbor pro Füleho neznamenal významnější překážku.

Výbor Fülemu nepožehnal

Někteří členové výboru měli s Fülem coby eurokomisařem problém, vadilo jim údajně jeho členství v KSČ.

Nakonec výbor nezaujal k volbě komisaře žádné stanovisko, byl ale splněn zákonný požadavek, že výbor projedná výběr kandidáta. Rozhodující ovšem bylo již hlasování na vládě.

Jméno Štefana Füleho vzešlo z kompromisu mezi nejsilnějšími stranami ODS a ČSSD, které se na jednom kandidátovi dlouho nemohly shodnout, jak požadoval ministerský předseda. V 18členném výboru zasedá sedm občanských demokratů, stejně tolik socialistů, dva komunisté a po jednom zástupci zde mají lidovci a zelení. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám