Hlavní obsah

Odebírání neoprávněných titulů mohou soudy zakázat, chybí však precedens

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vedení Západočeské univerzity uvažuje o odebrání sporných titulů absolventům plzeňských práv. Bude to mít však spíše symbolický význam. Advokáti totiž předpokládají, že pokud se postižení obrátí na soud, pravděpodobně jej vyhrají.

Článek

"Už z etických důvodů by měla univerzita neoprávněně získané tituly odebrat, je ale otázka, jak tento krok uspěje u případných soudů,“ řekl Právu učitel právnické fakulty a zkušený advokát Jan Kocina.

"Pokud dotčení rozhodnutí o odebrání titulu napadnou správní žalobou, může dojít k situaci, kdy jim soudy dají z formálně právních důvodů za pravdu,“ upozornil Kocina. Skutečné soudní verdikty se ale podle něj dají předvídat jen velmi obtížně. "Žádný precedens v této oblasti neexistuje,“ upozornil Kocina.

Bránit se bude i autor "otrockého" plagiátu

To, že se někteří provinilci obrátí na soud, Právu už dříve potvrdil Radek Ondruš, advokát někdejšího velitele plzeňských strážníků Luďka Hosmana, který opsal svoji bakalářskou práci. "Bránili bychom se všemi dostupnými právními prostředky,“ uvedl Ondruš, podle něhož není v zákonu o vysokých školách nic o tom, že by měl rektor pravomoc odebírat tituly.

Rektor Josef Průša připustil, že většina právních názorů považuje odnímání titulů za obtížně proveditelné. „Budeme to konzultovat s ministerstvem školství, naši právníci se obrátí na legislativně právní odbor ministerstva, aby nám vysvětlili jejich postoj,“ sdělil Průša. 

Podle děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila již ministerstvo školství avizovalo, že odebírání titulů možné je, a při nedávné návštěvě Plzně to uvedla i ministryně školství Miroslava Kopicová. I ona ale očekává soudní spory. Fakulta v nejbližších dnech rektorovi doporučí ke konzultacím některé mimoplzeňské právní kanceláře. 

Stop dávným zkouškám

Nejžhavějším adeptem na odebrání titulu je kvůli příliš krátké rigorózní práci poslanec Marek Benda (ODS), který pochybení přiznal. Hovoří se i o chomutovské primátorce Ivaně Řápkové (ODS) či již zmíněném Hosmanovi. Obavy asi naopak nemusí mít ti, jimž bývalé vedení fakulty uznalo dávné zkoušky z jiných škol – třeba šéf hospodářské kriminálky v Ústí nad Labem Petr Martínek, kterému pomohly k titulu zápočty získané na vysoké škole ekonomické v Sovětském svazu.

Fakulta ale už připravuje vnitřní předpis, aby se nic podobného nemohlo opakovat. "Bude určovat, jaké předměty a jak staré zkoušky či zápočty je možné uznávat. Myslím, že hranice bude mezi dvěma až pěti lety, tak, jak je to běžné u jiných fakult,“ řekl Právu Pospíšil.  

Odebrání titulu může mít podle Kociny pro postižené i očistný efekt. "Marek Benda již avizoval, že chce titul znovu obhájit. Potom jej nikdo nebude moci dál zpochybňovat. Pokud se někteří rychlostudenti, kteří titul získali zjevně neprávem, obrátí raději na soud, tak to také o něčem vypovídá,“ uzavřel Kocina.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám