Hlavní obsah

Vedení plzeňských práv odmítá výpověď, škola je musí nadále platit

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Do jaké míry poškodili aktéři plagiátorské kauzy Jaroslav Zachariáš a Ivan Tomažič dobré jméno plzeňských práv, se ukáže až v příštích měsících možná i letech. Po celou tu dobu ovšem budou od školy dostávat základní plat.

Foto: Petr Eret, ČTK

Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Ivan Tomažič

Článek

Už v říjnu sice dostali od nového šéfa fakulty Jiřího Pospíšila okamžité výpovědi, oba je však odmítli a chtějí se bránit právní cestou.

"Trvám na tom, abych byl na škole dále zaměstnán, a podal jsem žalobu na neplatnost rozhodnutí o okamžitém ukončení pracovního poměru. Dle zákona jsem tedy nadále zaměstnancem,“ řekl Právu bývalý děkan Zachariáš.

Pospíšil potvrdil, že okamžité výpovědi se vzpírá i bývalý proděkan Tomažič. "Očekávám, že se s námi budou soudit. Až do vyřešení soudních pří – a to může trvat měsíce, rok, rok a půl, možná dva roky – zůstávají našimi zaměstnanci,“ konstatoval Pospíšil. "Mrzí mne, že nenašli více sebereflexe a ze školy neodešli. Bude nás to zatěžovat i ekonomicky, i když předpokládám, že budou pobírat jen základní plat,“ dodal exministr spravedlnosti. Taková mzda by podle informací Práva neměla přesáhnout dvacet tisíc měsíčně. 

Nechtěné kantory je třeba na škole zaměstnat

O náplni práce pro oba odstavené doktory práv chce fakulta rozhodnout tento týden. "Nepřipadá mi vhodné, aby přednášeli. Asi se dohodneme, že budou vykonávat práci doma, mimo fakultu,“ uvedl Pospíšil. Tomažič měl přednášet v pondělí, ale před studenty už předstoupil jiný učitel. Ani Zachariáš nepočítá s tím, že by vedl svůj středeční seminář. "Nyní nemám stanovenou žádnou práci,“ poznamenal. 

Pospíšil odůvodnil okamžité zrušení pracovních poměrů tím, že oba muži plagiátorskou aférou hrubě narušili pověst školy. "Já nevím o žádných závažných důvodech a v žádné plagiátorské kauze nefiguruji,“ prohlásil Zachariáš. K údajně opsané Tomažičově disertační práci měl napsat Zachariáš oponentní posudek. To však odmítá.

Plzeňská práva tak zatím opustil jen jeden člověk z neblaze proslulého bývalého vedení fakulty – exproděkan Milan Kindl, který odešel na dohodu k 31. říjnu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám