Hlavní obsah

Krize zachránila policii před masivními odchody

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení policie si může oddechnout, nenaplnily se totiž pesimistické scénáře, které počítaly s tím, že uniformu ke konci roku svlékne několik tisíc jejích příslušníků. To by přitom bylo kvůli nedostatku peněz na nábor nových policistů kritické, proti původním předpokladům ale nakonec odejde do civilu jen zhruba tisícovka lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Policie totiž těží z hospodářské krize, kvůli které si mnoho mužů a žen zákona nakonec odchod od sboru rozmyslelo. Podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje zatím do civilu letos odešlo zhruba jedenáct set policistů, dalších více než osm stovek odejde ke konci roku.

„O masivní odchody se tedy určitě nejedná, navíc jsme letos stejně jako loni přijali do služby více policistů, než jich odešlo,“ řekl k tomu Právu Ibehej s tím, že podstav u policie se bude na konci roku pohybovat zhruba na úrovni 4000 zaměstnanců. Loni stejnou dobou chybělo policii necelých pět tisíc příslušníků.

I policie musí šetřit

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek označil nejnovější bilanci odchodů za dobrou zprávu. „Naši lidé zřejmě nakonec kvůli stagnujícímu trhu práce zvolili raději určitou jistotu u policie,“ uvedl Štěpánek.

Zároveň ovšem dodal, že může jít jen o určité oddálení problému, příští rok se totiž má policistům stejně jako dalším veřejným zaměstnancům snížit plat zhruba o čtyři procenta. A to by pro policii znamenalo jen dvě možná řešení: buď méně policistů se stejnými platy, anebo stejný počet policistů s platy nižšími.

Jak se policie s nařízením vlády vyrovná, zatím není jasné, ministr vnitra za ČSSD Martin Pecina tento týden předeslal, že bude usilovat o to, aby se snižování platů policie netýkalo. Každý policista, který odejde do civilu, přitom znamená pro sbor problém, protože za něj až na výjimky v podobě vysoce specializovaných pozic nemůže přijmout náhradu.

„Policie v současné době neprovádí plošný nábor nových policistů. Důvodem je dosažení hranice limitu finančních prostředků na mzdy,“ vysvětlil Ibehej.

Nejvíce policistů, přes pět tisíc, odešlo do civilu v roce 2007, tedy v době, kdy začal platit nový služební zákon, který zajišťuje déle sloužícím policistům vysoké výsluhy. Běžně odchází na konci roku zhruba 1500 lidí, letos tedy budou odchody jen mírně nad úrovní běžné fluktuace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám