Hlavní obsah

Elitní vojáky postaví ministr kvůli přilbám se znaky SS mimo službu

Aktualizováno

Dva velitelé z elitní 4. brigády rychlého nasazení, kteří se právě vrátili z Afghánistánu, nosili téměř po celou dobu svého působení v Lógaru na přilbách erby nacistických divizí a brigád SS. Muže přitom ministr obrany Martin Barták a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek minulý pátek v Žatci vyznamenali za vzorné splnění afghánské mise. Barták chce oba muže postavit mimo službu.

Článek

Přilby velitele roty nadporučíka Jana Čermáka a praporčíka Hynka Matonohy "zdobily" erby brigády SS Dirlewanger a divize SS Hohenstaufen, napsala pondělní Mf Dnes.

"To nemyslíte vážně!" zareagoval prý na tuto informaci velitel společných sil Hynek Blaško. "Jsem příliš rozčílen, abych vám teď řekl, co s tím budu dělat, ale podobní lidé nemají v armádě místo," dodal. Překvapen byl podle deníku i Picek, který nařídil, aby vojenská policie zakročila.

Lidé s podobným smýšlením nemají v armádě místo
ministr obrany Martin Barták

Je to nepřijatelné, míní ministr

Ministr Barták uvedl, že chování obou vojáků považuje za zcela nepřijatelné a nelze ho tolerovat. "Lidé s podobným smýšlením nemají v armádě místo," uvedl ministr, který trvá na důsledném prošetření celého případu. "Pokud se zároveň prokáže snaha nadřízených složek celou záležitost ututlat, ujišťuji, že zabezpečím přísné potrestání příslušných velitelů. Prvním krokem, který učiním, je jejich bezodkladné postavení mimo službu," dodal Barták.

Policisté sloužící v Afghánistánu o chování Čermáka a Matonohy již dříve informovali své nadřízené. "A nestalo se nic. Přesněji jen to, že velitel kontingentu v Lógaru Petr Procházka nařídil spálit potahy přileb se znaky SS jednotek," napsala MfD. Na Procházkův rozkaz prý také byly zlikvidovány všechny usvědčující fotografie, zachovalo se jich jen několik.

Čermák přiznal, že erb na přilbě měl. "Byla to ode mě klukovina, které hrozně lituji. Dnes již vím, že ty erby patří SS. Jsem Honza, a tak jsem si dal z recese na přilbu to 'háčko' s mečem ... jako svou iniciálu," cituje deník Čermáka. Proč měl jeho kamarád na přilbě dva zkřížené granáty ve znaku brigády SS Dirlewanger, nevysvětlil.

Expert na neonacismus Michal Mazel výmluvám na mladickou nerozvážnost nevěří. Oba muži mají vysokoškolské vzdělání a nejsou náctiletí. "Erby SS na jejich přilbách svědčí o naprosto zvráceném pohledu na svět elitních vojáků armády NATO," řekl deníku odborník.

Voják zakládal extrémistickou skupinu

V minulých dnech postihl armádu podobný případ. Profesionální voják Lukáš Sedláček byl zakladatelem organizace White justice, která cvičila pravicové radikály. Připravovali útoky na elektrárny a údajně i únosy Židů. V hledáčku měli například rodinu premiéra Jana Fischera. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám