Hlavní obsah

Léky s pseudoefedrinem musí být na předpis, shodli se lékárníci

Benešov

Léky s obsahem pseudoefedrinu musí být v lékárnách k dostání pouze na lékařský předpis, shodli se delegáti na dnešním sjezdu České lékárnické komory (ČLK). Jedině tak se podle nich může zabránit zneužívaní těchto léků narkomany. Lékárníci by také rádi zajistili funkčnost elektronických receptů, řekl prezident ČLK Stanislav Havlíček.

Článek

Prodej léků s pseudoefedrinem byl uvolněn na konci října. Lékárníci od té doby nemohou kontrolovat přes centrální úložiště, zda si zájemce v krátké době neobstarává větší množství léku. "Na dnešním sjezdu panovala jednoznačná shoda, že takové léky se musí dát do režimu výdeje pouze na lékařský předpis," řekl Havlíček.

Podle něj prodej těchto léků na konci října razantně vzrostl. Přitom po květnovém omezení prodeje jejich spotřeba klesla až 75 procent. Úřad pro ochranu osobních údajů však v říjnu zakázal sbírat v centrálním úložišti citlivá data pacientů, lékárníci proto nezjistí, zda si člověk již lék nekoupil jinde. Nyní záleží na každém lékárníkovi, zda odmítne podezřelý nákup. Zákon mu to umožňuje. Řada lékárníků to podle Havlíčka dělá. Mezi rizikové léky patří například Paralen plus, Modafen nebo Nurofen Stopgrip.

Delegáti sobotního sjezdu také vyjádřili přání, aby se začaly co nejdříve využívat elektronické recepty. "Zatím nefungují, protože je pojišťovny neumí zaplatit. Chceme, aby se to co nejdříve změnilo," podotkl Havlíček.

Takzvané úložiště elektronických receptů již sice existuje, zatím v něm ale není ani jeden elektronický recept, protože je lékaři nepíšou. Až se tak začne dít, budou moci lékaři v úložišti kontrolovat všechny vydané léky. Bude to chránit pacienta, aby nedostal od různých lékařů léky, které by navzájem měly nepříznivé vedlejší účinky, takže by mohly poškodit jeho zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám