Hlavní obsah

Američané nabízejí Česku data z radarů protiraketové obrany

Právo, dan, rsk
Praha

Česká armáda by mohla v budoucnosti sledovat vzdušný prostor pomocí amerických radarů. Nabídku do Prahy přivezl náměstek ministra obrany USA Alexander Vershbow.

Článek

Ten v pátek na ministerstvu obrany jednal o možnostech, jak by se Česko mohlo zapojit do amerického protiraketového štítu.

„Velmi chci ocenit nabídku z americké strany, aby se ČR podílela na sdílení informací, které získávají americké senzory,“ řekl náměstek ministra obrany Jan Fulík.

Specifická nabídka pro ČR

Podle Vershbowa sdílení dat z amerických senzorů je jednou z forem možné spolupráce. „České straně jsme učinili specifickou nabídku, kterou nyní zvažuje, a proto ji nechci veřejně probírat,“ uvedl na otázku Práva.

Podle vojenského odborníka Michala Zdobinského sdílení dat z amerických radarů bez možnosti je užít při ohrožení raketovým útokem by nemělo pro českou armádu velký přínos. „Pokud nebudeme mít zbraně, tak to bude mít pouze informativní funkci a vzhledem k rychlosti balistických střel by to nebylo upotřebitelné ani pro varování obyvatel,“ řekl Právu.

Kvůli další spolupráci česká armáda vyšle do americké Agentury pro protiraketovou obranu svého zástupce. „To nám umožní, abychom byli při výstavbě toho systému a abychom průběžně hledali maximum možností, kde ČR může něčím technickým, vývojovým přispět,“ dodal Fulík.

Podle Vershbowa nepadá ani možnost, že budou chtít na území Česka vybudovat určitou součást štítu. V Polsku se např. mluví o rozmístění protiraketových střel SM-3. „Mohou se objevit stejně významné příležitosti včetně možných zařízení zde v ČR,“ uvedl Vershbow. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám