Hlavní obsah

Německý podnikatel zažaluje bývalého proděkana Kindla

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Žalobu na ochranu osobnosti a trestní oznámení pro pomluvu se chystá v pondělí podat německý podnikatel Peter Vöcklinghaus na bývalého proděkana právnické fakulty v Plzni Milana Kindla.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Kindl

Článek

Vöcklinghausův právní zástupce Karel Jelínek si také chce na Kindla stěžovat u České advokátní komory. Důvodem jsou podle Jelínka nepravdivá tvrzení Kindla, že chtěl Vöcklinghaus při výstavbě golfového hřiště v Cihelnách na Karlovarsku před devíti lety zneužít veřejné finance určené německou vládou na obnovu zemí bývalé NDR.

„Získali jsme před několika dny písemné vyjádření Sparkasse v Essenu, že na výstavbu golfového hřiště u Cihelen pan Vöcklinghaus použil pouze svůj kapitál,“ uvedl Jelínek.

„Podle toho, co o tom vím, tak pan Vöcklinghaus neměl úvěrovou linku u banky schválenou na výstavbu golfového hřiště,“ odmítl Jelínkovu interpretaci Kindlův tiskový mluvčí Lubor Kohout.

„Jenže ty prostředky se prostřednictvím jeho německé firmy utrácely jinde, než měly. Banka z toho byla pak nepříjemně překvapená,“ řekl Kohout.

Možná dojde i na arbitráž

Jelínek navíc několik let viní Kindla a lidi z jeho advokátní kanceláře, že stojí za konkurzem golfového hřiště v Cihelnách. Podle něj Vöcklinghaus kvůli němu mohl přijít až o jednu miliardu korun. Zmařených investic, ušlých předpokládaných zisků z provozování golfového hřiště a také úroků se chce německý podnikatel domáhat v arbitráži vedené proti ČR.

Podle Kohouta ale Kindl s konkurzem golfového hřiště nemá nic společného. „Golfové hřiště mělo dva rovnocenné společníky, nejenom pana Vöcklinghause. Tehdejší jednatel firmy Jaroslav Peterka musel podle zákona sám sebe poslat do konkurzu, protože firma neměla peníze na dostavbu hřiště a tížily ji dluhy po splatnosti v řádu desítek miliónů korun,“ vysvětloval Kohout.

Jelínek ale trvá na svém. „V orgánech současného vlastníka golfového hřiště v Cihelnách je partner v Kindlově advokátní kanceláři Ondřej David, který podle výpovědi Peterky na policii sepisoval i návrh na konkurz,“ argumentoval Jelínek.

Další sporné případy

Jelínek ovšem Kindlovi a jeho advokátní kanceláři připisuje i další kauzy. „Jedná se o případ kliniky plastické chirurgie v Praze, kde IPB přišla o 300 miliónů korun,“ uvedl Jelínek s tím, že David byl rovněž spoluvlastníkem Vysoké školy v Karlových Varech.

„Tam vidíme největší problém v tom, že osoby, které jsou schopné připravit krádež golfového hřiště, zaměstnávají a vyučují policisty. Infiltrují tak bezpečnostní složky této země, paralyzují je a ty pak nejsou schopny odhalovat trestnou činnost, k níž těmito osobami nebo na ně navázanými osobami dochází,“ uzavřel Jelínek, který případy přirovnával s všeobecně známou kauzou Berka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám