Hlavní obsah

Stávka tramvajáků končí, DP si ponechává zálohu

Novinky, Lucie Fialová
PRAHA

I pro úterý si ponechá Dopravní podnik v Praze v záloze dvě stovky autobusů, které by v případě, že by stávka tramvajáků pokračovala, nasadil na tratě, kde by tramvaje nevyjely. Předák odborářů Federace řidičů tramvají Antonín Dub však uvedl, že protest skončí o půlnoci. Nicméně pohrozil, že se stávka může v příštích týdnech opakovat.

Článek

Na dotaz Chystáte se v úterý opět usednout do tramvají? odpověděl: "Předpokládám, že by tramvajová doprava měla fungovat zcela běžně." Celý rozhovor si přečtěte zde.

Od 20. hodin již stávkují přestali bránit ve výjezdu tramvajím na noční směnu.

Pražské metro na trasách A a C bude v úterý jezdit ve zkrácených intervalech. V provozu zůstává také telefonní informační linka dopravního podniku s číslem 296 191 817. Uvedla to v pondělí mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová.

"Zároveň ještě víc posílíme ochranu pracovníků, kteří se nepřipojí k případné stávce a budou chtít nastoupit do práce. Zvýší se proto počet pracovníků bezpečnostní služby v každé vozovně. Kromě toho se zvýší také počet příslušníků policií, kteří budou dohlížet a zabezpečovat průjezdnost komunikací především manipulačních tratí mezi vozovnami a tramvajovou sítí," informovala Kuchařová.

Dodala, že pokud protestní akce bude pokračovat, bude MHD v Praze stejně jako v pondělí zdarma.

Stávka se nezdařila

Drážní úřad vyzval v pondělí v poledne Federaci řidičů tramvají, aby okamžitě odstranili tramvajové soupravy, které brání ve vozovnách výjezdu ostatních tramvají. Jde již jen o vozovnu Motol, ve Strašnicích a Hloubětíně byly překážky odstraněny. Pokud tak neučiní, hrozí federaci pokuta až 10 miliónů korun.

Stávkující řidiči v poledne odtáhli z brány vozovny ve Strašnicích tramvaj, která blokovala výjezd ostatních souprav. Do Prahy tak vyjely další tramvaje. Všechny vozy stály kolem poledne již jen v poslední ze sedmi pražských vozoven v Motole. Z vozovny v Hloubětíně odjela více než polovina souprav již dopoledne.

Podle primátora Pavla Béma je v ulicích 80 procent tramvají proti běžnému dni. Stávku nepovažuje za šťastnou a myslí si, že je v rozporu se zákony. Podle ředitele Dopravního podniku Milana Houfka se již nyní pohybují ztráty v řádech miliónů. "Máme ztrátu minimálně dva milióny korun jen za náhradní dopravu. Nepočítám jízdné," uvedl v Houfek v souvislosti s tím, že DP rozhodl vzhledem ke stávce, že pondělní provoz MHD bude pro cestující zdrama.

Odboráři: neustoupíme!

Přestože stávka řidičům pražských tramvají nevyšla podle plánu, budou v ní pokračovat až do pondělní půlnoci. Po poradě s právníky o tom dopoledne Novinky.cz informoval šéf Federace řidičů tramvají Antonín Dub. V noci se tramvajáci rozhodnou, zda vstoupí do časově neomezené stávky.

Dub ráno uvažoval o tom, že stávku ukončí předčasně, protože proti řidičům zasáhla soukromá ochranka, kterou si najal pražský dopravní podnik. Zásah označil za násilí nejhrubšího zrna.

"Nenecháme řidiče bezhlavě bít," řekl ČTK Dub. Uvažuje proto, že stávku do 12:00 ukončí. Nevyloučil však další stávku v dalších dnech. Jak dodal, jestliže násilný zásah proti stávkujícím projde, nemá cenu vyvolávat další stávky. Měly by se z toho vyvodit politické důsledky, řekl, aniž konkretizoval jaké.

Stávka se nevydařila

Podle informací Dopravního podniku vyjelo ráno z vozoven zhruba 70 procent spojů. Například soupravy stále vyjíždějí z vozovny v Kobylisích v Praze 8. Policisté totiž odnesli asi desítku řidičů, kteří si lehali na koleje s cílem zabránit soupravám v odjezdu. Podobně policie zasáhla i v dalších vozovnách.

Podle odborářů nevyjely do ulic tramvaje ze strašnické, motolské, hloubětínské a žižkovské vozovny. Mnozí z řidičů se však ke stávce odmítají přidat. Situace ve strašnické vozovně se již zklidnila. Stávkující řidiči své pozice uhájili i přesto, že se je soukromá ochranka dvakrát snažila vytlačit z koleje, a odblokovat tak výjezd z vozovny. Podle šéfa vozovny Antonína Vondráka nelze zatím nijak zajistit případný výjezd tramvají.

Z žižkovské vozovny nevyjela před 7:15 žádná souprava. Jejich odjezdu bránila zhruba dvacítka řidičů, kteří stáli před výjezdem z vozovny. Na bráně vyvěsili transparent s nápisem Stávka!. Po příjezdu policie však ustoupili od zátarasu a z vozovny vyjelo asi dvacet vozů a další následně pokračovaly. Před vozovnou se sešli i řidiči, kteří měli mít dnes volno. "Mám volno, ale přišel jsem abych své kolegy podpořil," řekl Novinkám jeden z nich. Provoz tramvají zajišťují řidiči, kteří nejsou ve federaci vedené Antonínem Dubem a brigádníci.

Ve strašnické vozovně panoval po půl deváté klid. Do té doby se podařilo vypravit asi 12 souprav, výjezdu dalších z 51, které ve Strašnicích mají, však bránila tramvaj č. 22, která stojí na výjezdu. Ve strašnické vozovně je přítomen i předseda tramvajácké federace Antonín Dub, který nevyloučil, že pokud se s vedením dopravního podniku nedomluví, přejdou k časově neomezené stávce.

Do 6:30 vyjelo na pravidelné trasy 171 z 286 tramvají, o hodinu později jich podle mluvčí bylo už 241 z plánovaného počtu 391. Dub se navzdory tomu domnívá, že se stávku podařilo zorganizovat dobře a že citelně zasáhla hlavní město. Mluvčí naopak oznámila, že kvůli stávce nenastaly v pražských ulicích žádné významné komplikace. "Máme nasazeno na 200 autobusů, které velmi operativně jezdí tam, kde je potřeba," uvedla.

Policie čtyřikrát v akci

Policie musela během stávky tramvajáků do pondělního odpoledne zasáhnout celkem čtyřikrát. Mluvčí pražských policistů Eva Miklíková přitom odmítla tvrzení odborářů, že proti nim policie použila brutální násilí. "Policisté nebyli vybaveni protiúderovými komplety, měli na sobě pouze pracovní služební stejnokroj bez ochranných prostředků, pouze s přilbami s ochrannými štíty," řekla mluvčí.

Použili jsme jen chavty a kopy, říká mluvčí policistů

"Policisté postupovali vždy tak, aby co nejvíce šetřili zdraví a životy osob, proti kterým svůj zákrok směřovali. Při zákrocích využili nejmírnějšího donucovacího prostředku, a sice hmaty, chvaty, údery a kopy sebeobrany," uvedla Miklíková.

Napomenutím řešili policisté přestupky proti veřejnému pořádku ve vozovně v Kobylisích v Praze 8. Policie zde podle mluvčí vytlačila z kolejiště demonstranty, kteří bránili výjezdu tramvají. Zákrok se obešel bez zranění, upřesnila Miklíková.

V žižkovské vozovně v Praze 3 byl po potyčce se stávkujícími podle Miklíkové zraněn jeden člen bezpečnostní agentury, což policie označila za přestupek proti občanskému soužití. Při vytlačování stávkujících z kolejiště, které blokovali, upadla na zem také jedna ze stávkujících řidiček. Incident mezi ní a pracovníkem agentury řeší místní oddělení policie Praha 3 jako přestupek proti veřejnému pořádku, doplnila Miklíková.

Jednání skončila fiaskem

O stávce se rozhodlo již v neděli. Večerní jednání pražských radních se šéfem Federace řidičů tramvají Antonínem Dubem totiž bylo neúspěšné. Dub po hodině odešel se slovy Tak si to zítra vyzkoušíme!. Vedení dopravního podniku slíbilo, že po dobu stávky budou metro a autobusy jezdit zadarmo.

"Schůzka dopadla neúspěšně. Pan primátor Pavel Bém, z jehož iniciativy se konala, nám nic nenabídl. Měli jsme pocit, že to bylo spíš vyhrožování a zastrašování," řekl Dub.

Bém považuje Dubovo vyjádření při odchodu z radnice za nezodpovědné a nehodící se do veřejného života. Pondělní akci považuje za nerozumný a dětský experiment. Ujistil, že město a dopravní podnik udělá vše proto, aby náhradní doprava fungovala. "Když se to podaří, bude to výstražný signál pro pana Duba, aby pochopil, že touto cestou svých požadavků nedosáhne," řekl Bém.

Dopravní podnik zítra do ulic vyšle 200 autobusů, které mají nahradit tramvaje. Generální ředitel DP Milan Houfek kolem 18. hodiny oznámil, že během stávky bude MHD zadarmo.

Odmítáme revoluční anarchii

Radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) ještě dopoledne věřil, že se stávka neuskuteční. "Považujeme to za velmi nezodpovědné," uvedl k plánům tramvajáků. Domnívá se, že k bojkotu není žádný důvod. "Nabízíme 6,5 procentní nárůst mezd oproti roku 2002, to je více než tisíc korun," poznamenal. "Odmítáme revoluční anarchii, že pan Dub nám bude určovat, kdo smí a kdo nesmí být ředitelem," doplnil.

Tramvajáky rozhořčil údajný Houfkův výrok

Tramvajáci vyhlásili na pondělí celodenní stávku v reakci na prohlášení generálního ředitele dopravního podniku Milana Houfka, který měl říct, že řidiči tramvají nemají řidičský průkaz.

"Na podporu svého tvrzení si nechal vypracovat studii, která jeho slova potvrdila. Toto tvrzení uráží profesionální čest všech řidičů tramvají," stojí v prohlášení, které v neděli novinářům ve strašnické vozovně přečetl Dub.

Nezávislá odborová organizace se podle něj proti tomuto stanovisku ostře ohrazuje. "Jsa bez řidičského oprávnění, nevidí tramvajáci jinou možnost, než začít stávkovat," pokračoval Dub. Dodal, že pokud pražská radnice nebude ochotna s řidiči v příštích dnech jednat, hodlá federace přistoupit dokonce na časově neomezenou stávku.

"Nechť uznají, že jsme řidiči a srovnají platy," přiblížil požadavky tramvajáků Pavel Ďuran, který u dopravního podniku pracuje pět let. Studii, jíž nechala společnost vypracovat, považuje za špatnou. Stávka je podle něj nezbytná. "Vedení dopravního podniku si myslí, že si s námi může dělat co chce a říkat o nás, co chce. Ředitelova slova mě uráží a nesouhlasím s nimi," řekl Ďuran.

Řidiči chtějí odvolání Houfka

Dub dodal, že federace požaduje okamžité odvolání Houfka. Vedení společnosti podle něj nediskriminuje jenom řidiče tramvají, ale všechny zaměstnance - dispečery, elektrikáře nebo uklízečky. Do stávky se od pondělní 4. hodiny ranní zapojí řidiči z vozoven v Hloubětíně, Žižkově, Strašnicích a Motole.

Reklama

Související témata:

Související články

Studie nezažehnala stávku řidičů tramvají

Ani páteční prezentace výsledků studie, v níž zlínská společnost Trexima posuzovala a bodovala náročnost práce řidičů a strojvedoucích pražského dopravního...

Rozlícení tramvajáci půjdou do stávky

Zloba a zklamání z výsledků srovnávací studie přivedlo pražské tramvajáky k rozhodnutí stávkovat. Pražanům se tak nevyhne kolaps, který tím v městské dopravě...

Výběr článků

Načítám