Hlavní obsah

Neječte tady, žádal Vidím ve Sněmovně Zaorálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nebývale emotivní byla ve čtvrtek poslanecká diskuse o budoucnosti bytového fondu Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se ve svém vystoupení nechal unést natolik, že jej Jan Vidím následně vyzval, aby tak neječel.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) při emotivním projevu, který se nelíbil především poslanci ODS Janu Vidímovi.

Článek

Zaorálek se před kolegy emotivně dotazoval, jak bude vyřešena otázka bytového fondu OKD. Více než 40 tisíc bytů ovládá společnost RPG Industries, která patří do skupiny firem finančníka Zdeňka Bakaly. Společnost odpírá nájemníkům předkupní právo na byty, do sporu se proto vložil stát.

Chtěl bych poprosit pana místopředsedu, aby tady neječel!
žádost Jana Vidíma adresovaná Lubomíru Zaorálkovi

Ve svém vystoupení místopředseda Sněmovny opakovaně zvyšoval hlas, což poslanec Vidím posoudil jako neúnosné a následně se na Zaorálka obrátil s výzvou, aby již dále nekřičel.

"Paní předsedající, chtěl jsem vaším prostřednictvím poprosit pana místopředsedu Poslanecké sněmovny, aby tady neječel," řekl Vidím, který svůj příspěvek do diskuze záměrně pronesl stylem odkazujícím na Zaorálka. Při vyslovování slova "neječel" proto zahřímal Vidím do mikrofonu již tak hlasitě, že hrozilo poškození sluchu. Zaorálek si zřejmě vzal výzvu k srdci a při dalším vystoupení již hlas nezvyšoval.

Ministerstvo se obrátilo na soud

Celá debata vznikla kvůli zprávě vlády o bytovém fondu OKD. Za kabinet ji poslancům tlumočil ministr obrany a místopředseda vlády Martin Barták. Ten zmínil například to, že z právních analýz, které má ministerstvo financí, vyplývá, že výpověď části smlouvy ze strany společnosti RPG Industries není platná. Ministerstvo proto ve středu podalo určovací žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře.

RPG Industries v červnu vypověděla předkupní právo nájemníkům bytů OKD. Závazek firmy, který plyne z pět let staré smlouvy se státem o prodeji jeho podílu v OKD, však ministerstvo nadále považuje za platný.

Zaorálek mimo jiné požadoval, aby žalobu doprovázelo i předběžné opatření soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám