Hlavní obsah

Poslanci si raději zrušili drahou cestu do Afriky

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Měla to být letošní nejdražší poslanecká zahraniční cesta. Čtveřice členů sněmovního rozpočtového výboru se chystala na osm dní do Jihoafrické republiky. Za 1,2 miliónu korun. Poté, co o cestě nedávno informovalo Právo, je ale všechno jinak. Rozpočtový výbor ve středu cestu zrušil.

Foto: Darren Staples , Reuters

Poslanci si raději nechali zajít chuť na safari.

Článek

„Většina poslanců dospěla k názoru, že lepším řešením bude cestu zrušit,“ řekl Právu šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůvodnil to tím, že už v minulých dnech se rozhodli členové soc. dem. cesty neúčastnit, neboť v době projednávání státního rozpočtu ji nepovažovali za nezbytnou.

Jet měli poslanci ODS a ČSSD

Delegaci měli tvořit dva soc. dem., Petr Červenka a Josef Smýkal, a dva členové ODS – Miloš Patera s Danielem Rovanem. Doprovázet je měl šéf komory Miloslav Vlček (ČSSD). Ten již minulý týden Právu řekl, že se cesty kvůli časovému zaneprázdnění neúčastní.

Výlet do Jihoafrické republiky bez mrknutí oka schválil sněmovní organizační výbor, v němž jsou zastoupeni představitelé všech frakcí. Výboru stačilo, stejně jako ve většině případů, stručné zdůvodnění: jednání s partnerským výborem, fiskální politika, rozpočtové priority v období přechodu k demokratické společnosti, vyrovnávání úrovně území, vzájemná ochrana investic – realizace.

JAR přitom nepatří k prioritám české zahraniční politiky, také podle exportní strategie ČR na léta 2006 až 2010 nepatří tato africká země mezi klíčové trhy pro český export a investice.

Cesta čtveřice poslanců do JAR byla plánovaná už na loňský rok. Zatímco tehdy byly plánované náklady odhadovány na 900 tisíc korun, pro letošek už vzrostly na 1,2 miliónu, což Sobotka nedokázal vysvětlit. „Nevím, proč došlo k navýšení rozpočtu,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám