Hlavní obsah

Topolánek káral Sobotku za „hloupý blábol“ o eurokomisaři

Právo, Lukáš Bek, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) to ve středu schytal od stranického šéfa Mirka Topolánka. Důvodem byla Sobotkova úvaha, že by Česko mohlo příští rok po sněmovních volbách vystřídat svého eurokomisaře v závislosti na jejich výsledku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Topolánek vzápětí reagoval, že jde o „hloupý blábol“. Sobotka se tak ocitl na seznamu vrcholných představitelů ODS, které předseda veřejně urazil. Nedávno Topolánek přirovnal svého prvního zástupce ve straně Davida Vodrážku k „blbovi z Horní Dolní“.

Sobotkova úvaha přišla krátce před schůzkou Topolánka a šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka u premiéra Jana Fischera. Sobotka tvrdí, že možnost výměny eurokomisaře po volbách je jeho osobní názor, který ve straně nekonzultoval.

Gandalovič: Jen naznačil teorii

Topolánek doslova na dotaz Práva řekl: „Takový postup skutečně není možný a Sobotkův blábol je přinejmenším hloupý.“

Podle místopředsedy ODS Petra Gandaloviče Sobotka nepřišel s žádným jednoznačným návrhem. „On v podstatě jen řekl, že toto se stalo i v jiných zemích. Jen naznačil teoretickou možnost.“

Šéf ČSSD Jiří Paroubek Sobotkovu úvahu označil za projev nadřazování zájmů stranických nad zájmy země a dodal: „Takový postup je navíc nemožný, neboť vláda členské země nemůže komisaře odvolat.“

Dohoda by tedy musela spočívat v tom, že by dočasný komisař dobrovolně odstoupil. Jak Právu řekl mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Martin Stašek, podle dosavadních smluv i podle Lisabonské smlouvy smí komisaře odvolat pouze Evropský soudní dvůr na návrh Evropské rady, nebo komisař odchází poté, co k tomu vyzve předseda komise se souhlasem sboru komisařů.

Schůzky u Fischera řešení nepřinesly

Paroubek s Topolánkem se včera u premiéra v Kramářově vile setkali na oficiálním jednání poprvé od poloviny října, kdy s předsedy dalších stran řešili mandát Fischerovy vlády. Topolánek jednání o eurokomisaři označil za rutinní.

„Já jsem ani neočekával, že by ta dnešní schůzka definitivně rozhodla nominaci české vlády. Takže žádné jméno v tuto chvíli nemáme,“ řekl Topolánek. Podle něj budou následovat další schůzky.

„Pokud nedojde k dohodě, tak se můžeme pokoušet dát volnější ruku premiéru Fischerovi,“ řekl šéf ODS, která nadále na eurokomisaře prosazuje bývalého vicepremiéra Alexandra Vondru.

Paroubek označil setkání za informativní. Také on očekává, že do konce týdne budou probíhat další jednání a že vláda v pondělí o nominaci na post eurokomisaře rozhodne. ODS přitom vyzval, aby podpořila současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu.

Podle Topolánka by bylo nešťastné, kdyby nový eurokomisař neměl jasnou podporu. „Já jsem říkal, že by bylo špatně, kdyby (ve vládě) došlo k bojovému hlasování, potom devět ku osmi byl někdo nominován,“ řekl. Podle něj by to komplikovalo vládě spolupráci se stranou, která by v hlasování neuspěla.

Možnost, že by ministři vybraní ČSSD a Stranou zelených zástupce ODS ve vládě přehlasovali, ale nevyloučil předseda zelených Ondřej Liška. Těsné hlasování podle něj není problém, hlavně aby byl dobrý komisař. Také on se měl včera s Fischerem sejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám